Radar · Miljö

Poliser skjutna vid protester i Kentucky

Demonstranter drabbade samman med polis i Louisville, Kentucky.

Två poliser har skottskadats i samband med demonstrationer i Louisville i amerikanska Kentucky. Protesterna har blossat upp runt om i USA sedan en polis åtalats efter dödsskjutningen av den svarta kvinnan Breonna Taylor.

Gatorna i centrala Louisville fylldes under kvällen med arga demonstranter. Tv-bilder visar hur maskerade personer kastar föremål och tänder eldar.

Strax innan ett nattligt utegångsförbud trädde i kraft larmades polisen till en misstänkt skottlossning. Två poliser träffades av skott i samband med insatsen, enligt stadens poliskår. Exakta omständigheter kring skjutningen är än så länge oklara.

En misstänkt person har gripits.

– Poliserna vårdas på sjukhus. En av dem är vaken och tillståndet bedöms som stabilt. Den andra polisen opereras just nu. Där bedöms stillståndet också vara stabilt, säger polischef Robert Schroeder till lokala medier.

Demonstranterna protesterar mot beskedet att åtal endast väcks mot en av tre poliser involverade i dödsskjutningen av den svarta kvinnan Breonna Taylor i mars. Polisen åtalas inte för hennes död, utan för att ha utsatt hennes grannar för fara.

Nationalgardet har kallats in och en enorm polisinsats har svarat upp mot demonstranterna. I ett försök att stävja protesterna har också ett tre dagar långt nattligt utegångsförbud införts, från klockan 21 lokal tid, klockan 03 svensk tid.

Minst omkring 30 demonstranter har gripits, rapporterar den lokala tv-stationen Whas 11.

Arga demonstranter har även tagit sig ut på gatorna och protesterat i städer som New York, Boston, Washington DC och Los Angeles, rapporterar nyhetsbyrån AFP.