Radar · Utrikes

Kalifornien förbjuder nya bensinbilar

Om 15 år kommer det troligtvis finnas färre bensindrivna bilar i Kalifornien eftersom staten förbjuder försäljningen då.

År 2035 blir det förbjudet att sälja nya bensindrivna bilar i delstaten Kalifornien, USA. Detta för att minska utsläppen av växthusgaser. Det beslutade guvernören om i onsdags och drog kopplingar mellan de omfattande bränderna och klimatkrisen.

– Det här är det mest verkningsfulla steg vår stat kan ta för att kämpa mot klimatförändringarna, sade Gavin Newson, guvernör, rapporterar NPR.

– Våra bilar borde inte förvärra bränderna och orsaka fler dagar med smog. Bilar borde inte smälta glaciärer eller höja havsnivåerna så att våra omtyckta stränder och kuster hotas, tillade han.

Bilförsäljningen kommer att fasas ut för att sedan helt förbjudas år 2035. Beslutet rör endast nyproducerade bilar och lastbilar som drivs av bensin, diesel och hybrider. Begagnade bilar kommer fortfarande få säljas liksom nya elbilar.

Trump-administrationen är dock kritiska till beslutet och ska i domstol försöka häva statens möjligheter att bestämma över vilka fordon som får säljas där.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV