Radar · Miljö

Hundratals skolstrejker planerade

Klimatstrejk i Lund, mars 2019.

Lysekil, Tierp, Eslöv och Gnesta – det är några av de över hundra orter i Sverige som kommer få se små lokal klimatstrejker i morgon – samma dag som liknade strejker hålls över hela klotet.

När rörelsen Fridays for future anordnade en global skolstrejk för klimatet i september 2019 lockade det miljoner över hela planeten. I Auckland, Nya Zeeland, gick över 80 000 människor ut på gatorna. I takt med att planeten roterade och fler människor fick se solen gå upp – utspelade sig liknande scener där.

Ungdomar, vuxna och barn – plockade fram plakat och sa sitt om att vi befinner oss mitt i en klimatkris. När det imorgon är dags igen, är utgångsläget ett annat.

En global epidemi har världen i ett järngrepp och i en mängd länder råder strikta restriktioner kring hur många som får samlas på en och samma plats.

I Sverige är antalet max 50 personer.

Det har fått rörelsen Fridays for future att tänka om. I Sverige är taktiken att istället för att samla ett så stort antal som bara möjligt – att sprida ut sig på så många orter som möjligt. Under förmiddagen på torsdagen var det 124 registrerade kommuner.

Kräver åtgärder i linje med Parisavtalet

”Fridays For Future kommer att fortsätta protestera så länge exploateringen av naturen tillåts fortgå. Manifestationerna kommer att organiseras på ett sätt som säkerställer tryggheten för alla deltagare, med de hygieniska åtgärder som krävs. I det fall att fysiska protester blir olämpliga kommer aktionerna att ske digitalt,” skriver organisationen i ett uttalande.

En känga riktas också till makthavare som visat handlingskraft för att bekämpa epidemin, men varit mindre framgångsrika när det gäller åtgärder för att komma till rätta med klimatkrisen.

– Pandemin har visat oss att politiker har makt att agera snabbt och i enlighet med den bästa tillgängliga forskningen. Men inte ens under en pandemi blir klimathotet mindre reellt. Inga åtgärder har tagits för att minska globala utsläpp av växthusgaser på ett hållbart och rättvist sätt. De miljardbelopp som just nu investeras för att bekämpa pandemin och dess konsekvenser måste vara i linje med Parisavtalet, säger Alde Fermskog, Fridays For Future Växjö.

– Kejsaren är naken – exploateringen av natur och kultur världen över måste få ett slut, tillägger Alma Andersson från Fridays For Future Gävle.

Här har Fridays for future listat alla kommuner där det kommer ske skolstrejker, samt vilka tidpunkter det kommer ske.