Radar · Utrikes

Ansågs rasistiskt – nu byter Uncle Ben’s namn

Risfabrikatet Uncle Ben's byter namn då det anses vara rasistiskt.

Det världskända rismärket Uncle Ben’s byter namn efter drygt sju decennier på marknaden. Detta då ordet “Uncle” uppfattas av många som en symbol för svartas undergivenhet, enligt producenten Mars Incorporated.

Det var under sommaren, i samband med att debatten om rasism blossade upp i USA under “Black Lives Matter-rörelsen”, som Mars Incorporated, som har funnits på marknaden sedan 1947, meddelade att man skulle byta namn på Uncle Ben’s.

Nu står det klart att risfabrikatets nya namn blir “Ben’s Original”. I en intervju med Financial Times säger Fiona Dawson, chef för företagets Mars matdivision, att det är dags för Uncle Ben att “gå i pension”, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt Financial Times har företaget övervägt “radikalare alternativ” på nya namn, men slutligen bestämt sig för “Ben’s Original” för att “behålla vad man kan av historien”.

Även bilden på Ben, som finns på förpackningen, kommer att bytas ut till en “mer rättvis”, skriver DN. När bytet kommer att ske är dock ännu oklart.

Flera andra amerikanska varumärken som anses vara rasistiska har också bytt namn i samband med debatten om rasism i USA. Bland annat Pepsis pannkaks- och sirapsmärke Aunt Jemina, som får nytt namn och ny logga.