Radar · Utrikes

Trump vet att slutet är nära

Donald Trump har varit i det närmaste osynlig på senare tid.

De senaste veckorna har varit en extra tuff tid för den amerikanska demokratin. Biden närmar sig rekordmånga röster i ett presidentval med 80 miljoner röster, 6 miljoner fler än Trump. Trots det har Donald Trump motsatt sig resultatet, men verkar nu vara på väg att ge upp.

Biden har vunnit tydligt mot Donald Trump både i antal elektorer och i antalet röster. Men Trump har gjort allt för att hindra övergången. Hans advokater har lämnat in stämningar i delstater med jämnt resultat, men alla utom en har stoppats av domare. Den sista förväntas också gå samma öde till mötes.

Republikanska politiker har en efter en sällat sig till den tydliga majoritet i opinionen som kräver att presidenten ska ge upp sina försök att omkullkasta valresultatet. Stödet för honom minskar snabbt även om hans mest hårdnackade anhängare fortfarande menar att Demokraterna fuskat sig till segern.

Inga bevis på valfusk

Det råder inga som helst tvivel om att Biden har vunnit valet. Ingen har kunnat visa några bevis på systematiskt fusk. Delstat efter delstat har fastställt valresultatet, också de som styrs av Republikanerna. Det finns ingen laglig väg kvar för Trump att få behålla makten och få bedömare tror att han skulle kunna genomföra en kupp eller hålla sig kvar på något annat olagligt sätt.

På Twitter har dock presidenten hållit en tuff linje hittills. Nära nog varenda tweet från honom har markerats som omtvistad eller falsk av plattformen. Men under natten har tonläget från honom förändrats. I två meddelanden ber han Emily Murphy, chefen för GSA, General Services Administration, som har som uppgift att hjälpa olika myndigheter och institutioner administrativt, att förbereda för en övergång. Han säger också där att hans team ska göra samma sak.

Murphy har kritiserats hårt för att inte själv ha tagit intiativ för att påbörja processen för en övergång. Normalt brukar den processen inledas bara dagar efter valet. Men nu kan processen påbörjas.

Senare skärpte han återigen tonen och skrev att hans tidigare tweet inte på något sätt betydde att han hade givit upp kampen mot det valfusk han påstår har förekommit i valet. Många amerikanska nyhetsbyråer har ändå uppfattat det som om att det här kan vara början på slutet på Trumps presidentperiod.