Radar · Migration

Tältläger i centrala Paris revs av polis – vittnesmål om övervåld

Migranter satte upp 450 tält på Place de la République i Paris i protest mot rivningen av ett tältläger i förra vecan.

Fransk polis bröt under natten till tisdagen upp ett tältläger i centrala Paris, som satts upp i protest mot att ett annat migrantläger revs för en vecka sedan. Enligt vittnen ska polisen ha använt tårgas och övervåld för att skingra massorna.

”Vissa bilder av uppbrytningen av ett olagligt migrantläger på Place de la République är chockerande”, twittrade Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin under tisdagen. Han skrev vidare att han begärt en detaljerad rapport från polisens prefekt senast till imorgon och att han därefter kommer att besluta i frågan.

Enligt vittnesmål ska polisen ha använt tårgas för att skingra demonstranterna och bryskt rivit upp tält, även när personer var kvar inne. Journalisten Remy Buisine har lagt upp tre videor på twitter som visar hur samma polisgrupp använder övervåld, bland annat genom att sparka en person i magen.

Det var på initiativ av frivilligorganisationen Utopia56 som 450 tält slogs upp på Place de la République under måndagskvällen. Aktionen handlade om att protestera mot rivningen av det tältläger med flyktingar som revs under tisdagen i förra veckan i Saint-Denise i utkanterna av Paris.

Det är långtifrån första gången en liknande rivning sker i Paris. Tältläger och vräkningar är vanliga, och kritiker menar att det behövs ett mer organiserat mottagande. Utopia56 skrev i ett uttalande att förra veckans rivning lämnat mellan 700 och 1000 personer hemlösa och att man nu kräver 1000 boendeplatser som en omedelbar lösning, samt att regeringen ser till att skapa en permanent lösning för de som kommer till landet:

”Än en gång /…/ ber vi om att inrätta ett anständigt första mottagningssystem för personer i exil som möjliggör omedelbar tillgång till boendelösningar vid ankomsten till territoriet”.

Organisationen vill också se en respekt för flyktingarnas grundläggande rättigheter och ett slut på polisvåldet.

”Varje natt sedan evakueringen av lägret har polislag jagat, drivit ut, förödmjukat och gasat filtar av människor som försöker hitta en plats att sova”, sade Yann Manzi, medgrundare av Utopia56, i uttalandet.

Enligt The Guardian skriver polisen skriver i ett uttalande att denna typ av ad-hoc-läger är ”oacceptabla”. ”Polisprefekturen inledde därför omedelbar skingring av denna olagliga ockupation av ett offentligt utrymme”.