Radar · Morgonkollen

Presidentskiftet påbörjas – Biden får pengar

GSA-chefen Emily Murphy har hamnat i blickfånget då hon tidigare hindrat att pengar till den tillträdande presidenten Joe Biden betalas ut.

Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att pengar delas ut till den tillträdande presidenten Joe Biden. Trump protesterar inte mot beslutet.

Myndigheten General Services Administration (GSA) – som leds av Emily Murphy, en Trumptillsatt tjänsteman – skriver till slut under det dokument som gör att resurser till den tillträdande presidenten Joe Biden frigörs.

”Det här slutgiltiga beslutet är ett definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen med federala myndigheter”, skriver Biden-Harris-staben i ett uttalande, och lägger till att under de kommande dagarna kommer möten inledas mellan Bidens representanter och statsanställda för att bland annat diskutera åtgärder mot pandemin.

Kritiken mot att GSA hittills väntat med utbetalningarna har vuxit de senaste dagarna, och även republikanska kongressledamöter har riktat kritik mot det.
Enligt ett brev från GSA till Biden som CNN fått tillgång till skriver Murphy att hon inte pressats av Vita huset att fördröja utbetalningen, men att hon och myndighetens anställda däremot tagit emot flera hot, för att ”få mig att fatta beslutet förhastat”.

Till följd av utvecklingen med bland annat certifieringen av valresultat i vissa delstater, ger hon nu Biden tillgång till medlen, även om hon inte beskriver honom som tillträdande president.

”Den verkliga vinnaren av presidentvalet kommer att avgöras av valprocessen som beskrivs i konstitutionen”, skriver hon.

President Donald Trump tackar på Twitter Murphy för hennes arbete. Han skriver att kampen om valsegern fortfarande inte är över, men att att Murphy trakasserats, och att han nu rekommenderar henne att ”göra vad som behövs” enligt protokollet.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV