Radar · Utrikes

Motstridiga utspel från kriget i Etiopien

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.

En hel etiopisk armédivision har ”totalförstörts” av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare. Det är lögn, svarar Etiopiens regering, och uppger i stället att tigreanska soldater kapitulerar i stora skaror.

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är uppenbart intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker i mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division ”totalförstörts” i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

En division omfattar normalt sett upp till 25 000 personer.

Billene Seyoum, talesperson för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrån Reuters med att uppgifterna inte alls stämmer.

Regeringssidan hävdar i stället att stora mängder tigreanska krigare verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstaden Mekele, är budskapet.

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområdet, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden.

Senare under tisdagen, amerikansk tid, ska FN:s säkerhetsråd enligt diplomater hålla sitt första möte om det som händer i Tigray. Men mötet beskrivs som informellt, och några snabba krafttag väntas inte.