Radar · Migration

Kort tid kvar för ensamkommande att hitta jobb – trots föreslagna ändringar

Kravet att hitta jobb inom sex månader är fortfarande kvar, vilket gör att många riskerar utvisning redan under december.

För de som gick ut gymnasiet i somras ska det räcka med att hitta arbete på ett år istället för två. Det föreslog regeringen igår i ett förslag som de skickat ut på snabbremiss. Men fortfarande gäller kravet att hitta jobbet inom sex månader.

De ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen och som gick ut gymnasiet i somras har enligt de nuvarande reglerna sex månader på sig att hitta ett jobb på minst två år för att få ett permanent uppehållstillstånd. Det innebär att tiden börjar rinna ut och att de flesta måste ha hittat ett jobb redan under december.

Detta har fått mycket kritik, speciellt då coronapandemin har försvårat utsikterna på arbetsmarknaden betydligt. Partierna har också varit oense om ifall man ska genomföra lättnader för denna grupp eller ej. (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern har varit för, medan de andra partierna varit emot.)

Det är mot denna bakgrund som förslaget nu presenterats. Om det går igenom innebär det att det från och med den 3 december räcker med att hitta ett års arbete för att få permanent uppehållstillstånd. Men i förslaget nämns ingen lättnad angående den tid ungdomarna har på sig att hitta jobb. Det innebär att de flesta ändå måste hitta jobb inom december månad.

Längst ner i promemorian öppnar regeringen dock upp för en kommande ändring kring tidsramen och anställningstyp:

”Med anledning av det skärpta arbetsmarknadsläget som covid-19 har medfört är det regeringens avsikt att det inom kort ska remitteras förslag till lagändringar som bland annat innebär att tiden som en utlänning har på sig för att etablera sig på arbetsmarknaden efter en fullföljd utbildning förlängs från sex till tolv månader och att en viss form av subventionerad anställning (en yrkesintroduktionsanställning) ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd”, skriver man.

Dock är det oklart när ett sådant förslag kommer.