Radar · Politik

Hon kan bli första ministern från ursprungsbefolkningen

Deb Haaland, demokratisk ledamot i representanthuset från New Mexico, nämns som kandidat till inrikesminister med ansvar för bland annat den omstridda oljeledningen Keystone XL.

En man med band till fossilindustrin var en av Joe Bidens första utnämningar. Nu uppmanar vänsterorienterade demokrater den tillträdande presidenten av att välja Deb Haaland till inrikesminister. I så fall får en kvinna från ursprungsbefolkningen bland annat den omstridda oljeledningen Keystone XL på sitt bord.

Cedric Richmond, kongressledamot från Louisana, utsågs i förra veckan till en av Joe Bidens rådgivare. Richmond har tagit emot runt en miljon kronor i kampanjbidrag från olje– och gasindustrin och hör till den handfull demokrater som röstat för oljeledningen Keystone XL. Utnämningen har väckt starka känslor i klimatrörelsen.

Varshini Prakash, ledare för organisationen Sunrise movement, kallade utnämningen för ett svek.

– En av den tillträdande presidentens allra första utnämningar till den nya administrationen har tagit emot större donationer från fossilindustrin under sin tid i kongressen än nästan någon annan demokrat, sa hon i ett uttalande.

Samtidigt försöker nu såväl klimataktivister som vänsterorienterade demokrater pressa Joe Biden. Deras förhoppning är att de ministrar som börjar presenteras under tisdagen ska ha en helt annan inriktning. Bland annat uppmanar ett femtiotal demokratiska ledamöter i representanthuset Biden att välja Deb Haaland till inrikesminister, en post som bland annat innebär ansvar för miljövård.

Kan få hantera oljeledning och oljeborrning

Kongressledamoten Deb Haaland tillhör Laguna Pueblo-folket och skulle om hon utses bli den första ministern som kommer från USA:s ursprungsbefolkning. Den pågående utbyggnaden av oljeledningen Keystone XL, som i flera delstater går rakt över ursprungsbefolkningens marker, är sannolikt en av de känsliga frågor inrikesministern kommer få hantera. En annan är den oljeborrning i tidigare skyddad natur i Alaska som president Donald Trump nu försöker sälja licenser för under sin sista tid i Vita huset.

I fredags förenades gräsrotsrörelser som arbetar för radikala klimatåtgärder, mot rasism och för ursprungsbefolkningens rättigheter, utanför Demokraternas högkvarter i Washington D.C. Joe Biden uppmanades att ”vara modig”, sjösätta en Green new deal (Ny grön giv) med massiva klimatinvesteringar och att utse ministrar utan band till storföretag, rapporterar Democracy now.