Radar · Inrikes

Linde i kontakt med Iran om dödsdömd KI-läkare

Vida Mehrannia, fru till Ahmadreza Djalali, visar upp en bild på sin dödsdömda make.

Den svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, kan snart komma att avrättas. Det uppger Djalalis fru, Vida Mehrannia.
Sveriges utrikesminister Ann Linde har i dag tagit akut kontakt med Irans utrikesminister.Om dödshotet mot Djalali ännu kvarstår är däremot oklart.

– Han sade att han nog inte kommer kunna ringa mig igen, säger Djalalis fru Vida Mehrannia.

Senast hon och familjen hörde något från sin fängslade man var för en månad sedan. Men på tisdagsmorgonen fick hon plötsligt ett samtal.

– Först blev jag glad över att höra hans röst igen, men det gick snabbt över. Han berättade att han inte hade mycket tid utan bara ringde för att säga att han kommer att flyttas till ett annat fängelse där han kommer att invänta sitt straff i isolering.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden. Sedan dess har han främst suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

Pratat med Iran

Under dagen har Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) varit i kontakt med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Hon skriver på Twitter att Sverige verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas.

Djalalis fru har väntat utanför utrikesdepartement under dagen och fått kontakt med Ann Linde.

– Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia har under tisdagen varit här och träffat UD:s konsulära enhet och utrikesministern har även talat med henne i telefon i dag, säger Lindes pressekreterare Andreas Enbuske.

TT: Vad har sagts i de samtalen?

– Vad som sades i samtalen kommer jag inte att gå in på.

TT: Är ni försäkrade om att det här har avbrutit verkställandet eller dödshotet mot Djalali?

– Jag har inga fler kommentarer, säger Enbuske.

Adaktusson: "Illavarslande"

Enligt riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD), som följt fallet under många år, är flytten illavarslande.

– Fängelset han ska flyttas till heter Karai-fängelset, vad jag förstår tyder det på att de kommer att genomföra avrättningen inom kort. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Adaktusson.

– Han insåg att dödsstraffet var nära förestående så han ville ringa och ta avsked. Det enda som kan rädda honom nu är att hans fall uppmärksammas.

När Vida Mehrannia fick beskedet från sin make så infann sig en känsla av maktlöshet, berättar hon.

– Jag frågade vad jag kunde göra för honom. Han sade att jag kunde kontakta folk i Sverige men att jag annars inte kunde göra något längre.

Vida Mehrannia har länge försökt att få direkt kontakt med UD, vilket hon fick först under tisdagen.

– I fem års tid har jag nekats möjlighet att prata med UD och nu börjar tiden rinna ut.
Maktlösheten inför makens öde är tärande.

– Det är en overklig känsla, den går inte att förklara. Under alla de här åren har jag haft hopp, nu vet jag inte längre om jag har det.

Greps på väg till föreläsning

Ahmadreza Djalali är lärare och forskare inom katastrofmedicin, och har bland annat arbetat vid Karolinska institutet i Sverige. Han var inbjuden att föreläsa i Teheran när han greps.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Både FN och EU har krävt att Djalali frisläpps.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare.
Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.
Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.
Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.
I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.
Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.
Källa: Amnesty Sverige