Radar · Inrikes

Den här kommunen har Sveriges godaste kranvatten

Väg 111 står under vatten i centrala Höganäs efter ett skyfall sommaren 2019.

Höganäs kommun har det godaste kranvattnet i landet. Över hundra kommuner var med och tävlade i arrangemanget som anordnades av branschorganisationen Svenskt Vatten. Men hur Höganäs får till smaken i sitt vinnarvatten är fortfarande ett mysterium.

Den skånska kommunen Höganäs gick segrande bland 104 inskickade bidrag i tävlingen om godast kranvatten. Juryn, som beskrivs som vana vin- och vattenprovare, ger denna motivering: “Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev ”i varje droppe är en ädelsten”.

Arrangör av tävlingen är branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Kranvattnet är vårt viktigaste livsmedel – men också något vi lätt tar för givet. Vi behöver värna denna naturresurs och den infrastruktur som gör det möjligt, säger Pär Dalhielm, Svenskt Vattens vd, i ett pressmeddelande.

Tredje gången gillt

Det var det tredje gången som Höganäs var i final men varför kommunen har så god smak är svårare att utröna. Höganäs har ingen egen produktion av vatten utan det kommer från vattenverket i Helsingborg. Något verkar ske i rörledningarna på väg till Höganäs.

– Vattnet förädlas i vattenledningarna på vägen ut till oss, vilket tar cirka ett dygn. Helsingborg har egentligen samma vatten, men det smakar annorlunda och har aldrig varit i final i den här tävlingen, berättar Fredrik Arthursson, chef på Höganäs kommun, till Ingenjören.

Ingenjören berättar att det kommunala dricksvattnet i Höganäs ursprungligen kommer från sjön Bolmen i Småland. Via långa tunnlar leds det ut till i Örbyfältet utanför Helsingborg. När vattnet sjunkit genom det 8 000 år gamla istidsgruset till den täta botten av sandsten och lerskiffer bildas så kallat konstgjort grundvatten. Sedan pumpas vattnet upp och leds vidare till Höganäs kommun.

– Att vi har gått till final tre gånger är ett kvitto på att vi har ett bra vatten som håller hög kvalitet över tid. Det är en kul tävling och ett roligt sätt att lyfta fram det goda dricksvattnet vi har i Sverige, säger Fredrik Arthursson.

Inte alltid gott

Men svenskt kranvatten har också haft sina skandaler. I november 2010 inträffade det hittills största vattenburna utbrottet i Sverige och Europa. Ungefär 27 000 personer uppskattas ha blivit infekterade med parasiten Cryptosporidium hominis.

Cryptosporidium är en parasit som kan orsaka diarrésjukdom hos människor. Sjukdomen sprids via vatten och mat och finns över hela världen.

Det är fortfarande oklart hur vattnet förorenades. Invånarna i Östersund fick koka sitt kranvatten under tre månader.

Andra problem har uppstått när Pfas-föroreningar har hamnat i dricksvattnet. Bland annat hör invånarna i Kallinge i Blekinge till de grupper i världen som har högst uppmätta halter av Pfas i blodet. 2013 stängdes kommunens ena vattenverk som varit Pfas-förorenat sedan minst ett decennium. Källan är försvarets brandövningar. Kallingeborna har stämt kommunen i en pågående rättegång, rapporterar Sveriges Natur.

Här är några andra hedersomnämnanden i tävlingen: 

Norrlands godaste kranvatten: Boden kommun
Juryns motivering: ”Likt en droppande istapp i marshög fjälluft – tydligt, friskt och med karaktär. Ett glasklart vatten.”

Svealands godaste kranvatten: Flens kommun
Juryns motivering:  ”Ett vatten med en spröd, fin ton och som bjuder in till stora klunkar. En briljant törstsläckare.”

Götalands godaste kranvatten: Ulricehamns kommun
Juryns omdöme: ”Friskt och svalkande klart som ur djupet av en skogskälla. Njutbart från första klunken.”