Radar · Miljö

Vattenfall vill bygga små kärnkraftverk i Estland

Ryssland har länge använt små modulära reaktorer, bland annat på sina isbrytare, som Taymyr på bilden.

Estniska Fermi Energia vill bygga Europas första modulära kärnkraftsreaktor, och nu meddelar svenska Vattenfall att företaget ska delta i projektet.

Kommer framtidens kärnkraftverk vara små och massproduceras i fabrik? Det är i alla fall en tänkbar plan för Estland, som just nu letar plats för att uppföra en liten modulär reaktor. Små modulära reaktorer (SMR) ger mindre el än dagens kärnkraftverk – upp till 300 megawatt, jämfört med omkring 1000 för ett normalstort kärnkraftverk – och tillverkas i delar som kan skeppas ut till en annan plats för installation.

Finska Fortum och belgiska Tractabel deltar i det estniska projektet, liksom nu även Vattenfall. Det är ett sätt att förstå hur långt tekniken har kommit, säger Torbjörn Wahlborg, produktionschef på Vattenfall i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Estnisk elproduktion baseras i hög utsträckning på oljeskiffer som är den mest koldioxidintensiva råvara som finns. En omställning av Estlands elproduktion vore en viktig klimatåtgärd för hela EU.

Estland har EU:s högsta koldioxidutsläpp per producerad kilowattimme elektricitet.

Små modulära reaktorer lär inte bli aktuellt för Sverige inom den närmsta framtiden, enligt en ny rapport från företaget Energiforsk.

– Intresset är stort i många länder och det som nu krävs är att några aktörer går före och lyckas. I så fall väntar en bred internationell marknad för små modulära reaktorer. Storbritannien är det land i Europa som ligger längst fram, säger Monika Adsten på Energiforsk i ett pressmeddelande.

I Ryssland används små och medelstora modulära reaktorer sedan länge ombord på isbrytare och på avlägsna platser med energibehov.

Bland kritiken mot utvecklingen av SMR har lyfts att prislappen kan bli högre än för förnyelsebart, och att frågan om vart det uttjänta bränslet ska ta vägen inte är löst.