Radar · Morgonkollen

Trump pratar om att öppna USA igen

Vanligtvis är det fullt av turister på Bourbon Street i New Orleans.

Donald Trump står inför ett vägval. Ska han försöka starta den amerikanska ekonomin snart igen, med risk för en värre spridning av coronaviruset, eller fortsätta hålla landet stängt, med risk för ökad arbetslöshet och företag som går omkull? ”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt”, twittrar USA:s president.

Donald Trump utfärdade riktlinjer för en vecka sedan med målet att stoppa spridningen av coronaviruset. Bland dem fanns bland annat ett stopp för ickenödvändigt resande.

Men stängningen av USA har fått den amerikanska ekonomin att gå kräftgång, och tecken på ökande arbetslöshet, fallande kurser och krisande företag har fått Trump – som gärna lyfter stigande börskurser i sin valrörelse– att oroa sig.

"Inte månader"

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt. I slutet av den här 15-dagarsperioden kommer vi att fatta ett beslut om vilken väg vi vill gå”, twittrar presidenten.

Vid en presskonferens i Vita huset utvecklar han resonemanget:

– Vi kommer inte att låta det här förvandlas till ett långvarigt finansiellt problem, säger han och tillägger att det rör sig on en rätt snar öppning.

– Vi pratar inte om månader.

Framför allt tror Trump att det går att öppna en del delstater med få fall. Han nämner Nebraska, Idaho och Iowa som exempel, samtidigt som åtgärder fortsatt kommer att krävas i exempelvis New York.

"Stänga hela världen"

Beskeden går kraftigt emot flera råd på den medicinska sidan, där läkare och folkhälsoexperter uppmanat till social distansering och att så många som möjligt ska hålla sig hemma.

– Det värsta för ekonomin vore att (människor) går tillbaka till arbetet och att vi ser en ökning av fall igen, säger Jeffrey Levi, en folkhälsoexpert vid George Washington University till Los Angeles Times.

Trump håller inte med:

– Om det vore upp till läkarna skulle de säga att vi ska stänga hela världen, säger han.

Stöd till asiat-amerikaner

Trump ryckte också ut till stöd för amerikaner med asiatisk härkomst. Han har själv kallat coronaviruset för ”det kinesiska viruset”. På Twitter skriver han att asiat-amerikanerna ”är fantastiska människor”, och att spridningen av viruset inte är deras fel på något sätt.

– Det verkar som att det kan ha varit lite av ett taskigt språk mot asiat-amerikanerna i vårt land och det gillar jag inte alls, sade Trump vid presskonferensen.

Trump säger att det stödpaket som fastnat i senaten närmar sig ett godkännande och att det behövs även om ekonomin startas igen, eftersom coroanviruspandemin fortsatt kommer att ha en stor påverkan på USA:s ekonomi.