Radar · Politik

Sålde dyra andningsskydd – avgår nu från Alternativ för Sverige

William Hahne talar i Kungsträdgården sommaren 2018.

William Hahne avgår som vice partiledare för högerextrema och nationalistiska Alternativ för Sverige, rapporterar den antirasistiska tidningen Expo. Beskedet följer på att Hahne startade ett företag för att sälja överprisade andningsskydd i och med coronakrisen.

Efter att ha startat ett företag som skulle sälja andningsskydd för 249 kronor styck avgår nu William Hahne som vice partiledare för det högerextrema, nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Partistyrelsen stod inte bakom initiativet.

William Hahne menar dock i ett inlägg på Twitter, där han kort förklarar varför han avgår, att ”ingen hade fått det bättre i ett scenario där jag inte hade importerat dessa bristvaror till Sverige – tvärtom.”

Han skriver vidare att fokus nu riktas från Sveriges ödesfrågor till hans privata affärsverksamhet, vilket inte gynnar partiet eller Sverige – Hahne kommer därmed fortsätta stötta partiet ”helhjärtat”.

”Borde belönas”

Journalisten Emanuel Karlsten var bland de första med att rapportera om Hahnes nya affärsverksamhet på sin blogg, efter att den blivit känd på Flashback.

249 kronor per andningsskydd är ungefär tio gånger det normala priset. I ett mejl skickat till Emanuel Karlsten skrev William Hahne att:

”Man ska inte glömma att även privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd. Det finns många samhällsviktiga yrken utanför sjukvården och det är av högsta vikt att människor i olika riskgrupper gör vad de kan för att undvika att bli smittade. Om färre blir smittade så blir också sjukvården mindre belastad, vilket är mycket viktigt i nuläget.”

Men partistyrelsen stod inte bakom Hahnes tilltag, som han själv menade borde belönas då han tagit en stor personlig risk ekonomiskt. Trots att andningsskydden såldes med en sådan extrem marginal. Både Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och nyfascistiska Nordisk alternativhöger kritiserade Hahnes företagsverksamhet, rapporterar Expo. En nazistisk aktivist från NMR kallade tilltaget för ”Folkfientligt ockrande!” och Nordisk alternativhöger kallade det för ”Bert Karlsson-kapitalism”.

Hahnes sajt för att sälja de dyra andningsskydden anmäldes och togs ned förra onsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV