Radar · Morgonkollen

Colorado avskaffar dödsstraffet

Senaten i Colorado (bilden) röstade för att avskaffa dödsstraff i slutet av februari och nu har guvernören skrivit under lagen så att den träder i kraft.

Dödsstraffet har avskaffats i den amerikanska delstaten Colorado.

Guvernören Jared Polis har skrivit under lagen som stoppar dödsstraffet, sedan delstatssenaten i slutet av februari röstat för ett avskaffande, rapporterar lokala medier. Colorado är den 22:a av USA:s 50 delstater som gör det.

Tre dödsdömda män som väntat på att straffet ska verkställas har fått påföljderna omvandlade till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning, rapporterar bland andra The Colorado Sun. Domarna ändras inte per automatik, då den nya lagstiftningen inte verkar retroaktivt, utan det är separata beslut.

Endast en person har avrättats i Colorado sedan 1976. Gary Lee Davis avrättades år 1997, dömd för att ha våldtagit och mördat sin granne elva år tidigare.

Rättsorganisationen The american civil liberties union har i en rapport påpekat att 167 personer som dömts till döden i Colorado sedan 1973 senare har kommit att frias, rapporterar The Denver Post.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV