Radar · Integritet

Civilrättsaktivister kritiska mot mobilövervakning

Premiärminister Igor Matovic meddelade i dag att den slovakiska regeringen kommer att godkänna ett förslag som tillåter att information från teleoperatörer används för kontroll av utlyst karantän.

Övervakning och annan form av kontroll som ska hålla smittan i schack riskerar att användas som förevändning för att kränka medborgarnas integritet eller för att stävja samhällskritik.

Flera länder, bland dem Sydkorea, Italien och Israel, använder mobiltelefondata för att spåra smittspridning eller övervaka hur karantänregler efterlevs.

Åtgärder som dessa är lätta att motivera under rådande pandemiska omständigheter, men riskerar att i framtiden kunna leda till att myndigheter lättare kan inkräkta på individers personliga göranden och förehavanden, liknande de konsekvenser som USA genomlevde efter 9/11, skriver New York Times.

– Vi kan så lätt hamna i en situation där vi ger makt åt lokala, statliga eller federala myndigheter att vidta åtgärder mot pandemin som i grunden förändrar omfattningen av amerikansk civilrätt, säger Albert Fox Cahn från den ideella organisationen Surveillance technology oversight project till tidningen.

I hundratals städer i Kina kräver myndigheterna att invånarna ska installera en viss mjukvara i sina mobiler där användaren sedan klassas med en kod efter graden av smittorisk. I Singapore har hälsoministeriet offentliggjort personliga uppgifter om smittade patienter och även Sydkorea spred i början av året information av var smittade personer hade befunnit sig.

En oro för minska medborgarnas benägenhet att testa sig har dock lett till att myndigheterna ska se över hur privat information hanteras.

– Vi kommer att väga värdet av att skydda individens rättigheter och privatliv mot värdet av att upprätthålla allmänhetens intresse i att förebygga massinfektioner, säger Jung Eun-kyeong, direktör för Sydkoreas centrum för sjukdomskontroll och prevention, till New York Times.

På andra håll orsakar covid-19 mer direkt hårdföra reaktioner.

Människorättsorganisationen Human rights watch har under dagen uttryckt oro för att regeringen i Kambodja använder virusutbrottet som förevändning för att fängsla aktivister och andra som bekymrar sig för hur situationen hanteras. Sedan januari har sjutton personer arresterats för att ha spridit information om coronaviruset, varav fyra är medlemmar i det upplösta oppositionspartiet, rapporterar Jerusalem Post.

Bland de arresterade fanns också en 14-årig flicka som anklagades för att ha spridit falsk information om viruset på sociala medier. Tolv personer har frisläppts efter att ha avkrävts ursäkter.