Radar · Miljö

Nya Zeeland förbjuder fiske med drivgarn

Mauis delfiner, utanför Nya Zeeland, är en hotad art.

För att skydda hotade delfinarter förbjuder Nya Zeeland fiske med drivgarn. Från och med oktober kommer det inte längre vara tillåtet att använda drivgarn i de nyzeeländska vattnen, allt för att försöka skydda beståndet av arterna Mauis och Hectors delfiner.

Enligt TVNZ finns det bara uppskattningsvis 63 Mauis delfiner och 15 000 Hectors delfiner kvar.

– De här förändringarna kommer markant att öka restriktionerna inom delfinernas hemvist, och de fokuserar på de fiskemetoder som allra mest påverkar delfinen, säger Stuart Nash, minister med ansvar för fiskeindustrin, på en presskonferens.

Nash säger att regeringen är medveten om den ekonomiska påverkan förbudet kan få för industrin och att regeringen planerar stödpaket för att hjälpa fiskeriet och säkra fiskarnas försörjning samtidigt som nya fiskemetoder införs.

Eugenie Sage, minister med ansvar för miljövård, säger att myndigheterna noga kommer att övervaka hur restriktionerna följs.

– De här värdefulla marina däggdjuren är Nya Zeelands taonga (värdefullt arv) och vi måste agera nu för att de ska kunna finnas kvar för framtida generationer, säger hon.