Radar · Miljö

Många vill äta grönt – men har svårt att släppa köttet

Trenden fortsätter mot att fler äter vegetariskt ibland, till exempel lasagne som på bilden.

Andelen veganer är konstant, men antalet lakto-ovo-vegetarianer har minskat sedan i fjol, enligt en ny svensk undersökning. Samtidigt vill drygt en av fem minska på köttet. En som gjort slag i saken är Anna-Karin Svedjestrand: ”Jag äter mest bönor, för att det är godare och för att jag älskar djur”.

Under förra året ökade det gröna ätandet, en ökning som fortsätter i år. Nästan 60 procent av svenskarna äter lakto-ovo-vegetariskt minst en gång i veckan, en ökning med tre procent sedan förra året, visar Food & Friends undersökning Matrapport 2020.

Att intresset för vegetarisk mat har ökat bekräftas av Livsmedelsverket. Men trots det ökande intresset, tycks de flesta vilja ha både kötträtter och växtbaserat på menyn. De som definierar sig som vegetarianer (lakto-ovo-) är bara tre procent i år jämfört med fem i fjol. Andelen veganer är oförändrad, två procent.

Godare med bönor

En som minskat på köttet det senaste året är Anna-Karin Svedjestrand, 50.

– Jag äter mest bönor nu för tiden. Jag tycker att det är godare och det är mer ekonomiskt. Jag är konstnär så jag får tänka på ekonomin, säger hon.

Anna-Karin Svedjestrand framför några av sina tavlor
Anna-Karin Svedjestrand framför några av sina tavlor. Som konstnär är vegetarisk kost bra för plånboken, tycker hon – och gott. Foto: privat

I Matrapport 2020 anger 8 procent att de väljer vegetariskt (lakto-ovo) för att det är gott. Vanligaste anledningen är annars ”för att det är hälsosamt”, följt av ”för att det är bra för miljön”, och “för att jag mår bättre”. Bland veganerna säger 52 procent att de är veganer ”för att vi inte ska äta djur”.

Anna-Karin Svedjestrand tillägger att hon också har betänkligheter kring att äta djur.

– Många djur far illa i djurindustrin. Jag undviker att äta djur själv eftersom jag älskar djur. Som konstnär målar jag mycket tigrar och skänker pengarna till organisationer som skyddar tigrar, säger hon.

Hon är från Norrbotten och har vuxit upp med jakt och fiske.

– Jag tillhör en minoritetsgrupp, tornedalingar, och i vår kultur jagar man och fiskar. För mig är det naturligt och inget konstigt, säger hon.

Anna-Karin stämmer väl in på trenden som säger att allt fler börjar äta mer lakto-ovo-vegetariskt. Om man jämför med för fyra år sedan var det 28 procent i Matrapport som uppgav att de aldrig åt vegetariskt. I år är den andelen 18 procent.

16 procent bunkrar

I år har det varit speciella tider med pandemin som lamslagit världen. Matrapporten ställer i år för första gången frågan om Sveriges befolkning har börjat bunkra mat, eftersom det tycks ha blivit vanligare under coronakrisen. Här svarar knappt hälften, 46 procent, att de har mat hemma som ska räcka i två–tre veckor. Bara 16 procent har mat som ska räcka i en månad eller mer, medan 38 procent har mat för en vecka eller mindre.

– Bönor är bra för de har lång hållbarhet, konstaterar Anna-Karin Svedjestrand.

FAKTA UNDERSÖKNINGEN

Sparris
Sparris. Foto: Janerik Henriksson/TT

*En av fem (23 procent) uppger att de kommer att minska sin köttkonsumtion (nöt och gris, ej kyckling)
*Fyra av tio (39 procent) äter kött, fisk eller kyckling minst fem gånger per vecka.
*3 procent är vegetarianer och 2 procent är veganer.
(I raporten kallas lakto-ovo-vegetariskt för vegetariskt, men vi har förtydligat i den här artikeln.)

Jag äter vegetariskt för att …

1. … det är hälsosamt

2. … det är bra för miljön

3. … jag mår bättre

4. … vi ska inte äta djur

5. …. det är gott

Källa: Food & friends Matrapport 2020

Undersökningen gjordes på ett för Sverige representativt urval på 1 025 personer i ålder 15–74 år.  Urvalet dras ur en grupp av paneler bestående av cirka 67 500 personer (Norstat). Datainsamlingen gjordes mellan 15/5 och 24/5.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV