Radar · Politik

Känd regimkritiker greps i Egypten

Regimkritekern Salaa Seif, här på bild tillsammans med sin nu fängslade bror Alaa Abdel Fattah 2014.

Den egyptiska regimkritikern Sanaa Seif greps på tisdagen, uppger hennes advokat. Hon anklagas för uppvigling och för att sprida det myndigheterna kallar falsk information om spridningen av coronaviruset i landets fängelser.

26-åriga Sanaa Seif är syster till regimkritikern Alaa Abdel Fattah, som var en förgrundsgestalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011 och som nu sitter fängslad.

Hon greps när hon tillsammans med andra familjemedlemmar hade gått till den offentlige åklagaren för att anmäla att de attackerats utanför det fängelse där brodern sitter.

Systern Mona Seif skriver på Twitter att myndigheterna har vägrat låta familjen träffa Sanaa Seif efter gripandet eller ens få veta var hon hålls häktad.

Amnesty International har protesterat mot gripandet och konstaterar att familjen har trakasserats i flera år på grund av sin kamp för mänskliga rättigheter.

”Det faktum att Sanaa Seif togs precis utanför den offentlige åklagarens kontor visar hur skamlösa de egyptiska säkerhetsstyrkorna har blivit”, säger Philip Luther, chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och norra Afrika, i ett uttalande.