Radar · Miljö

Kampen mot plasten svårare i pandemitider

Plastskräp på en strand längs västkusten.

I spåren av coronapandemin har flera miljöorganisationer larmat om mängder av ”coronaskräp” i haven. Dessutom stoppade pandemin den positiva trenden  i Australien att folk började använda färre engångsartiklar i plast.

För ett tag  sedan skapade den franska miljöorganisationen Opération mer propre en hel del uppmärksamhet när de skrev på sociala medier att ”snart riskerar vi att ha fler masker än maneter i Medelhavet”.  Detta efter att de hittat ”coronaskräp” – engångsmunskydd, plasthandskar och desinfektionsmedelsflaskor i havet utanför Antibes.

Mängden ska inte ha varit enorm, men det som oroar är ”utsikten av kommande föroreningar om ingenting görs”, sa medlemen Joffrey Peltier till The Guardian.

Organisationen hoppas att människor börja tänka till om hur man skyddar sig mot coronaviruset.

– Med alla alternativen som finns är plast inte lösningen för att skydda oss från Covid. Det är meddelandet, fortsatte han och syftade på flergångsmasker och mer frekvent handtvätt.

Men pandemin har också stoppat upp en del nya miljövänliga beteenden. I onlinetidningen The conversation, kopplad till Monash university i Australien, skriver tre forskare om hur australiensarnas beteende var på väg mot att använda mindre engångsplast. Men med coronautbrottet vändes denna trend i och med att folk började använda mer ansiktsmasker, handskar och desinfektionsmedel.

Men forskarna kunde också se att folks uppfattning om hur ofta andra personer undvek engångsplast påverkade deras eget beteende. Deras slutsats är därför att man kan uppmuntra människor till att använda mindre engångsplast genom att dela nyheter om att de flesta redan gör detta.

De skriver vidare att ett beslut om att förbjuda engångsplast i delstaten South Australia sköts upp på grund av Coronapandemin och att många företag nu bara använder engångsartiklar, ”trots att viruset överlever längre på plast jämfört med andra ytor och brist på bevis för att engångsartiklar är säkrare än återanvändbara sådana”.

Men deras slutsats är att man fortfarande kan göra mycket som privatperson för att minska ner på plastanvändningen, precis som innan utbrottet.