Radar · Nyheter

Drabbade av barncancer får rättshjälp

Familjer drabbade av barncancer riskerar att hamna i ekonomisk kris.

Första ronden mot sjukdomen, den andra mot Försäkringskassan. Så beskriver en förälder till ett cancersjukt barn sin verklighet. Nu lanserar Barncancerfonden Rättshjälpen, för att hjälpa drabbade av barncancer som riskerar att hamna i ekonomisk kris.

Många som drabbas av barncancer påverkas ekonomiskt. Det kan vara föräldrar till ett cancersjukt barn som inte kan arbeta heltid, eller överlevare av barncancer som brottas med komplikationer.

– 70 procent av de som överlever barncancer har sena effekter av sin sjukdom och behandling. Många har till exempel svårt att komma ut i arbete då de inte har avslutat gymnasiet eller grundskolan, säger Katarina Gold, chef för avdelningen för råd och stöd på Barncancerfonden.

På Barncancerfonden ser man ett behov av förändring rörande det ekonomiska stödet till dessa grupper. Beslut från Försäkringskassan som dröjer, tolkningar som varierar beroende på handläggare och föräldrar som nekas ersättning de stunder deras barn är mellan behandlingar är några av problemen som Barncancerfonden ser. Därför har de valt att starta Rättshjälpen.

"Extraordinär insats"

Rättshjälpen består av tre delar. Den första är ett grundläggande stöd till alla drabbade familjer och överlevare bestående av information på internet och i tryckt material. Den andra är möjligheten till juridisk rådgivning under en pågående process. Och den tredje är hjälp att driva sitt fall till domstol, som två till tre familjer ska få ta del av årligen.

– Del tre är den extraordinära insatsen som vi väljer att starta för att vi måste åstadkomma en större förändring.

Juridiska samarbetspartners ska hjälpa Barncancerfonden avgöra vilka fall som kan tas vidare till domstol. Förhoppningen är att få fram eller påverka ledande beslut så att lagen tolkas på ett och samma sätt, samt att samla in ett kunskapsunderlag att presentera för politiker.

– Socialförsäkringslagen i sig är bra men vi ser tecken på att tolkningarna varierar och har förändrats över tid på ett sätt som gör barncancerdrabbade extra utsatta.

Var fjärde vill ha mer hjälp

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av Barncancerfonden visar att var fjärde förälder till ett cancersjukt barn upplever att de inte får tillräckligt med hjälp från Försäkringskassan.

– Det måste vi förändra. Vi måste bli bättre på att fånga upp den som är svag, säger Katarina Gold.

Fakta: Barncancer

Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och fjorton år i Sverige.
Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar beroende på cancertyp.
Sju av tio överlevare drabbas av sena komplikationer.
Källa: Barncancerfonden
TT