Radar · Politik

USA: Ryssland har provskjutit nytt rymdvapen

General John Raymond, en av de amerikanska militärer som nu larmar om Rysslands intentioner i rymden.

Ryssland uppges ha tagit ett oroväckande nytt steg i vad som kan liknas vid ett ”stjärnornas krig”. Enligt USA:s rymdkommando testades i förra veckan ett rymdvapen som ska kunna slå ut fienders satelliter.

Den amerikanska rymdspaningen säger sig ha säkra spår av ”ett icke-destruktivt test av ett rymdbaserat antisatellitvapen”.

Enligt ett uttalande på rymdkommandots sajt ägde testet rum i förra veckan, den 15 juli, och bestod i att en rysk satellit kallad Kosmos 2543 avfyrade ”ett nytt objekt”, alltså någon form av projektil.

Denna ryska satellit beskrivs som en inspektionssond, men har enligt USA uppvisat misstänkt beteende även tidigare.

Biträdande utrikesminister Christopher Ford kallar det ryska agerandet hyckleri i och med att Moskva försöker hejda USA:s satsningar men samtidigt behåller ”både markbaserade antisatellitresurser och, vad som verkar vara, faktiska antisatellitvapen i omloppsbana”.

Dmitrij Peskov, talesman för den ryska ledningen, besvarar inte uppgifterna i detalj. Men han säger enligt nyhetsbyrån Interfax att Ryssland ”är ett land som åtar sig total avmilitarisering i rymden och inte placerar ut några som helst vapen i rymden”.

Grälet väcker ekon av SDI, en science fiction-artad försvarssatsning under Ronald Reagans tid som president i USA.

Den kallades stjärnornas krig eftersom planerna innehöll bland annat rymdbaserade vapen. Men i och med kalla krigets slut rann de mer spektakulära delarna av SDI ut i sanden.