Radar · Integritet

Ökad press för hbtq-grupper i Estland

Kyss under tidigare prideparad i Estlands huvudstad Tallin.

Nu riskerar tre organisationer som arbetar med jämlikhetsfrågor i Estland att bli av med statliga bidrag. ”Under de senaste åren har vi sett ökad press på organisationer som jobbar med jämlikhet och hbtq-frågor”, säger Kelly Grossthal, Human rights center.

För två veckor sedan stoppades utbetalningar till tre organisationer, som arbetar med mänskliga rättigheter, i Estland. Det högernationalistiska partiet Ekre menar att juridiska hinder står i vägen för stödet och att frågan är principiell rapporterar Sveriges radio.

Enligt finansministern Martin Helme ska stödet i fortsättningen inte utbetalas av den fond som hittills finansierat arbetet. Men beslutet ledde till diskussioner inom regeringen och nyligen meddelade socialminister Tanel Kiik att en annan fond kommer att betala stödet.

– Det är en okej lösning för nu men generellt sett är vi emot att betala stöd till organisationer som jobbar med homopropaganda, säger Anti Poolamets, parlamentsledamot för Ekre.

Han uppger till Sveriges radio att han ser Sveriges utveckling med till exempel sexualundervisning i skolan och möjlighet att hissa regnbågsflaggan som ett skräckexempel.

Estlands regering, en koalition med socialliberala Centerpartiet, kristdemokratiska Fäderneslandet (Isamaa) och Ekre, tillträdde 2019.

Målet att strypa statliga bidrag till hbtq-organisationer aviserade representanter för Ekre i slutet av förra året, rapporterade tidningen Expo.

”Vi anser att estländska skattebetalare inte ska finansiera organisationer som främjar homo- och genusideologi och som vill omforma samhällets moraliska värderingar, inklusive äktenskapets betydelse och familjen som en institution”, löd ett uttalande.

En växande majoritet i Estland stödjer samkönade äktenskap och fler vill att hbtq-personer inte ska diskrimineras, enligt en färsk undersökning från Human rights center i Fundamental Rights Report 2020.

Enligt Kelly Grossthal är framtiden oviss.

– Vi vet ju inte vad som händer vid nästa utbetalning, säger hon till Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV