Radar · Mänskliga rättigheter

Brott mot mänskliga rättigheter i Mauskogen i Kenya ökar

En flicka diskar i ett flyktingläger.

Familjer fördrivs i ökande utsträckning från sina hem i Mauskogen i Kenya trots att majoriteten av dem har köpt tomterna där de bor, rapporterar Human Rights Watch.

– Jag började få ont i magen efter att jag ramlat på magen. Nästa dag sa doktorn att barnet hade dött och behövde tas bort omedelbart om de skulle kunna rädda mitt liv. Jag förlorade barnet.

Sally Kipchirchir Langat, 33 år, berättar för HRW  om vad som hände efter att 10 poliser brutit sig in i hennes hus och tvinga ner henne på golvet under en tidigare våg av avhysningar. Sedan 2018 har mer än 50000 drivits bort från sina hem i Mauskogen i Kenya, men redan mer än tio år tidigare började kenyanska myndigheter driva bort människor som de uppfattar som olagliga bosättare.

Skogsområdet ligger i det stora Östafrikanska riftsystemet och beboddes ursprungligen av ett jägar-samlarfolk, Ogiek, men på grund av att skogen är mycket rik på resurser har många andra människor sökt sig dit. En fjärdedel av skogen har huggits ner sedan sjuttiotalet.

Myndigheterna hävdar att avhysningarna är menade att skydda skogen och dess ekosystem, men många av dem har dokument som visar att de har rätt att bo där. Dokument som myndigheterna inte godkänner. Regeringen säger i strid med internationell och kenyansk lag att de inte tänker kompensera människor som drivs bort eller hjälpa dem att hitta nya bostäder.

Brott mot internationell lag

En 35-årig kvinna berättar för HRW att hon och hennes 65-årige far gick utan mat i flera dagar efter att poliser bränt upp deras lager av mat och deras grödor. Under internationell lag är det ett allvarligt folkrättsbrott att fördriva människor från sina hem. Detta oavsett om de har papper som visar att de har rätt att bo där de bor. Stater som vill flytta människor måste göra en frivillig överenskommelse med dem och kompensera dem.

HRW kräver att kenyanska myndigheter omedelbart förser de fördrivna människorna med mat, assistans och finansiell kompensation, i synnerhet som en majoritet av dem som bor där har dokument som visar att de köpt tomter där.