Radar · Morgonkollen

Fler döda i virusutbrott

Personal utanför ett sjukhus i den centralkinesiska staden Wuhan.

Minst 25 personer har avlidit i det nya coronaviruset. Kollektivtrafiken i åtta kinesiska städer har ställts in, samtidigt som antalet diagnosticerade ökar. Den drabbade staden Wuhan bygger nu ett sjukhus med 1 000 vårdplatser, enligt statliga kinesiska medier.

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är uppe i 25, bekräftar Kinas hälsomyndighet. Antalet smittade i landet är minst 830 människor. Tillståndet för 177 av dem är allvarligt enligt myndigheterna.
Dessutom undersöks ytterligare 1 072 misstänkta sjukdomsfall. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivtrafik ställts in och flygplatser stängts i åtta städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas 26 miljoner människor av reserestriktioner.

De flesta sjukdomsfallen har registrerats i den centralkinesiska staden Wuhan, där viruset uppkom i slutet av förra året. Det stora antalet smittade i staden har gjort att behovet av vårdplatser är akut. Därför ska ett semesterkomplex byggas om till sjukhus och de 1 000 vårtplatserna ska stå klara i början av nästa vecka, rapporterar den statliga tidningen Changjiang Daily.

Just nu firas det kinesiska nyåret, en tid på året då många kineser reser hem till sina familjer, något som skapat ännu mer oro för smittospridning. Det storskaliga nyårsfirandet i Peking har till exempel ställts in på grund av virusutbrottet.

Ytterligare nio sjukdomsfall har bekräftats utanför Kina. Det handlar om minst två i Thailand respektive Vietnam och vardera ett fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV