Radar · Integritet

Slöjförbud har lett till trakasserier i Skurup

Förbudet mot att bära täckande huvudbonader i Skurup har lett till att elever agerar poliser och trakasserar de elever som bär exempelvis slöja.

I Skurup är det förbjudet att bära täckande huvudbonader sedan i december i fjol. Nu flaggar lärare om trakasserier. En rektor i kommunen har även mottagit hotbrev efter att han vägrat tillämpa slöjförbudet som enligt honom, Skolverket och facket strider mot svensk lag.

Slöjförbudet är en SD-motion som röstades igenom med stöd av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet. Sedan i december är det inte längre tillåtet att bära huvudduk, burka, niqab eller andra plagg som döljer lärares eller elevernas ansikten och hår.

SVT berättade i förra veckan om att Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup ifrågasätter kommunfullmäktiges införande av slöjförbud. Liedholm menar att det bryter mot svensk grundlag och att det därmed inte kommer tillämpas på hans skola.

Rektorn grundade sitt beslut på Skolverkets bedömning att ett slöjförbud skulle strida mot såväl religions- och yttrandefriheten, som mot den svenska diskrimineringslagstiftningen.

En uppfattning som även facket delar. Matz Nilsson är förbundsordförande på Sveriges skolledarförbund och ser allvarligt på det som hänt i Skurup, säger han till SVT Nyheter:

– Vi ser allt oftare att lokala politiker, som nu i Skurup, tar beslut som egentligen ligger på nationell nivå och som den berörde rektorn helt enkelt inte kan följa utan att bryta mot skollagen.

Rektorn Mattias Liedholm har fått ta emot hotbrev från slöjkritiker efter beslutet om att det inte ska gälla på hans skola.

Enligt Ekot har lärare märkt av en skillnad i skolan efter att slöjförbudet infördes. Elever och en del lärare agerar poliser. Naouel Aissaoui arbetar som lärare i Skurups kommun och menar att politikerna signalerar att de som bär slöja är mindre värda eftersom andra rycker, drar och har åsikter om deras kläder. Risken är ökad stigmatisering.

– En tjej som har slöja blev trakasserad av ett gäng killar som blockerade henne från att gå och en av killarna sa: du ska ta av dig det där du har på huvudet, säger Naouel Aissaoui till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV