Radar · Migration

Stor brand förstörde flyktingläger i Bosnien – 1200 utan boende

Delar av Lipalägret stod i brand under gårdagen, samma dag som lägret stängts på grund av undermåliga förhållanden.

En stor brand bröt ut i flyktinglägret Lipa i Bosnien under onsdagen. Branden startade samma dag som lägret stängts och de flesta av flyktingarna lämnat lägret. Detta efter att IOM kritiserat de bosniska myndigheterna för de undermåliga förhållandena i lägret. Branden misstänks ha startats av före detta boende.

Svart rök kunde ses från långt håll, samtidigt som de sista flyktingarna flydde från lägret i panik under onsdagen. Inga personer skadades dock. FN:s flyktingorgan IOM som drivit lägret hade efter flera varningar och uppmaningar till de bosniska myndigheterna beslutat att stänga lägret, då det bland annat saknades vintervärme, tillräckligt med elektricitet och rinnande vatten.

Branden misstänks vara skadegörelse.

– Så vitt vi vet satte en grupp före detta invånare tre tält och containrar i brand efter att de flesta migranter hade lämnat lägret, skrev Peter Van der Auweraert, chef för IOM som driver lägret, på twitter.

Saknar nytt boende

Lipalägret sattes upp i april som en tillfällig lösning på bland annat coronapandemin. Men än så länge har de bosniska myndigheterna inte hittat en ny boendelösning för de 1200 personer som bodde i lägret. Nu sällar de sig till den grupp på närmare 2000 personer som redan i dag inte har något ordnat boende i Bosnien och får söka tillflykt i övergivna hus, skogsområden eller redan överfulla flyktingläger på andra platser.

FN skriver i ett pressmeddelande att det totala antalet människor i akut behov av humanitärt bistånd i landet nu kommer att uppgå till nästan 3000 och uppmanar myndigheterna i landet att hitta en omedelbar lösning på situationen.

Migrationen är en konfliktfylld fråga i landet. Alla läger ligger i den Bosnisk-kroatiska delen, då den Serbiska delen vägrar ta emot migranter. Samtidigt säger de nordvästra regionerna i landet att de blivit övergivna till att ta hand om allt, trots hjälp från internationella organisationer. Det rapporterar Deutche welle.

Kritik mot lokala myndigheter och EU

I ett uttalande under onsdagen skriver EU:s Bosniendelegation att man vill se att det sedan en tid stängda flyktinglägret Bira i den närliggande staden Bihać återigen öppnas för att ta emot flyktingarna. Detta har myndigheterna inte gjort.

”Una-Sana kantonens myndigheters underlåtenhet att agera väcker frågor om rättsstatsprincipen och bidrar direkt till en humanitär och säkerhetskris”, skriver delegationen.

De uppmanar också myndigheterna att tillhandahålla tillräcklig vinterkapacitet för att skydda flyktingarna och påpekar att man vid flera tillfällen uttryckt oro över migrationssituationen i landet.

”EU har dessutom tillhandahållit betydande ekonomiskt och tekniskt stöd till Bosnien och Hercegovina för att bättre hantera migration och asyl och hjälpa medborgarna att hantera den utmanande situationen. Nyligen antog Europeiska kommissionen ytterligare 25 miljoner euro i ett biståndspaket för att stödja Bosnien och Hercegovina i hanteringen av migrationen. EU och dess partner kommer att fortsätta att hjälpa och lindra förhållandena för flyktingar och migranter utan skydd”, skriver delegationen.

Men också EU får en känga från en av frivilligorganisationerna som arbetar i området. Till Balkan insight säger organisationen No name kitchen som hjälper flyktingar att migrantfrågan har blivit som en boll som EU, de nationella myndigheterna och de lokala myndigheterna bollar mellan sig.

”EU häller bara in pengar under förevändningen av humanitärt bistånd och får samtidigt människor på väg att lida genom att ”skydda fästningen Europa” och genom att stödja de bosniska myndigheterna”.