Radar · Politik

Rika blev rikare – igen

"Karl-Bertil Jonssons julafton" - Per Åhlins och Tage Danielssons julsaga sänds traditionsenligt på julafton.

Även i år blev de rikare och inom tio år kommer 1 procent av den rikaste procenten av världens befolkning att äga närmare två tredjedelar av den samlade förmögenheten år 2030, enligt det brittiska parlamentets utredningstjänst.

Den ekonomiska ojämlikheten ökar.  De drygt 2 000 rikaste personer i världen har tillsammans en större förmögenhet än 4,6 miljarder människor, vilket motsvarar 60 procent av världens befolkning, enligt affärsbanken Credit Suisse.

Även i Sverige har den rikaste procenten kapat åt sig ordentligt av kakan och äger i dagsläget cirka 25 procent andel av kakan. Det mesta av ökningen står kapitalinkomsterna för, det vill säga en inkomst som kommer av sparat kapital snarare än arbete.

Klyftan har ökat i Sverige sedan 1980

Minst var klyftan mellan fattiga och rika 1980. Efter det har klyftorna bara ökat till följd av bland annat skattesänkningar och avregleringar. Skattesänkningarna, arvs- och förmögenhetsskatterna avskaffade och avregleringarna ledde dock till ökad tillväxt och välstånd, men också ökad ojämlikhet.

Om Sverige hade haft 0,4 procents tillväxt i 25 år skulle alla beskriva det som en katastrof."  – Markus Jäntti, professor i nationalekonomi på Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

I Sverige är det de rikaste som dragit ifrån samtidigt som de fattigaste halkat efter, mycket på grund av långtidsarbetslöshet och sänkta nivåer i A-kassa och sjukförsäkring. 

Från 1991 har inkomsterna för den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning fördubblats, och medianinkomsten ökat med över 50 procent. För med minst pengar har inkomster ökat avsevärt mindre – med i genomsnitt 0,4 procent per år, medan toppen ökat med 2,5 procent från 1970-talet till 2010.