Radar · Miljö

Minska matsvinnet i jul – fem tips

På julen samlas vi till vackert dukade bord och äter gott, men en hel del av maten riskerar att hamna i sopen.

Julen är en riktig mathögtid för de flesta. Men ju mer mat vi köper hem, desto mer hamnar i soporna. Här kommer fem tips på hur du tänker svinnsmart i jul och nyår.

I snitt slänger svenskarna 45 kilo mat per person varje år, och under julen
ökar svinnet. Trots att alla vet att det är dåligt för både bankkontot och miljön. Hur ska vi egentligen tänka för att få ned svinnet?

Här ger Josefin Fridstrand, Sverigechef för företaget Matsmart, sina bästa tips.

Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart, ett företag som säljer produkter med kort bäst-före-datum
Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart, ett företag som säljer produkter med kort bäst-före-datum. Foto: Matsmart

1. Frys in. Många råvaror som till exempel ris, bönor, örter, jäst, bröd och frukt går fint att frysa in. Samma sak med bröd som du vet kommer att bli dåligt innan du hunnit äta upp allt – frys in det direkt och värm i ugnen eller stoppa i brödrosten när du vill äta det.

VISSTE DU ATT … ett vanligt misstag är att förvara rester i kylen, där de tenderar att bli kvar tills de möglat. Frys in dem direkt istället.

2. Gör en svinnsmoothie. Har du frukt och grönt hemma som börjar bli övermogen? Skär upp i bitar, gör en smoothie direkt, eller frys in bitarna och använd i smoothies senare.

Gör en smoothie av överbliven frukt och kanske grönsaker också
Gör en smoothie av överbliven frukt och kanske grönsaker också. Lite kanel ger en julig touch. Foto: Sarah Gualtieri/Unsplash

3. Ta vara på kaffet. Mycket fikande kan det bli under julen,  och det är lätt att brygga för mycket kaffe. Men även kaffe funkar bra att frysa in. Häll i iskubsformen/isbrickan och plocka fram en kub och ha i degen när du bakar bröd, för en extra kick. Även andra dryckesrester blir ett fint tillägg i bakning och matlagning. Saft och glögg kan sätta lite smak i bakningen och en överbliven slatt vin passar perfekt i såsen.

4. Laga svinnrätter. De flesta rester du får över brukar kunna bidra till en god gryta, soppa eller pannkakor. Testa dig fram med de rester du har hemma. Sök inspiration i sociala medier, matappar eller be en vän om ett recept utifrån de råvaror du har hemma i skafferiet.

5. Organisera kylskåpet. Organisation är A och O för att slippa slänga. Om du placerar de varor som snart går ut, eller som redan är öppnade, längst fram, får du lättare överblick. Kom även ihåg att lukta, smaka och testa alla matvaror innan du slänger, även om de passerat sitt bäst-före-datum.

Ordning och reda i kylskåpet minskar svinnet
Ordning och reda i kylskåpet minskar svinnet. Men de flesta har nog inte så här lite mat i sina skåp. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Bonustips: Kolla hur kallt det är i kylskåpet genom att lägga in en termometer. Livsmedelsverket rekommenderar 5 grader, då håller sig varorna längre.

Och kom ihåg: Njut av maten. God jul!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV