Krönikor

Lista: Saker som MP:s nya språkrör inte bör säga

Stod vid grinden och spanade ut över fjärden. Skulle dra ner till stranden och ta en simtur. Det lockade inte. Sju grader i vattnet lockar inte. Då ringde mobilen. Den som ringde frågade hur jag tycker att Isabella Lövins efterträdare inte bör kommunicera.

Nu får jag inte bestämma, vilket säkert gläder många. Men här kommer i alla fall en lista:

1. Du ska inte säga att människor ”ska komma i arbete”. Uttrycket är förskräckligt!

2. Du ska inte säga att vi måste ”skapa arbete”. Det är ju en bisarr tanke att vi skall skapa arbete. Mycket behöver göras i till exempel vård, omsorg och skola, det är sant. Men det är en helt annan sak.

3. Du ska inte säga att ”vi måste arbeta mer så vi får råd att…”. Därför att det är helt feltänkt. Det beror på hur och vad vi beskattar.

4. Du ska inte som ett av de tidigare språkrören hävda att sänkt normalarbetstid är omodernt. För det är något av det dummaste som sagts.

5. Du ska inte säga att du är ”grön liberal”. Eller grön socialist. Du är grön. Punkt.

6. Du ska inte dribbla på frågor om ekonomisk tillväxt. Tänk dig BNP som en hink. Ekonomisk tillväxt innebär att hinken blir större och större för varje år. Din uppfattning bör rimligen vara att hinkens innehåll skall bli grönare.

7. Du ska inte, som tidigare språkrör, säga att du är stolt över att ditt parti ställt sig bakom den militära upprustningen. Tvärtom, du ska gå till attack mot krigsretoriken och att Sverige deltar i den vanvettiga upprustningsspiralen.

8. Du ska inte säga att ”Sverige ligger i framkant när det gäller klimatet”. Du ska säga att de utsläpp vi är skyldiga till genom vår konsumtion och vårt sätt att leva är minst sju gånger så stora som de skall vara om vi skall leva hållbart.

9. Du ska inte hävda, som din föregångare, att ”klimatlagen medför att varje regering måste ta klimatet på allvar”. Det är inte sant. Varje regering kan bryta mot klimatlagen utan att straffas. Det behövs grön politik för att uppnå klimatmålet.

10. Du ska inte tiga i rädsla för att verka konstig när de andra vurmar för globalisering utan istället förklara vikten av självtillit, decentralisering, delaktighet och robust samhällsbygge.

11. Du ska inte uttala att något ”är på plats”. Varje gång du gör det ler Per Schlingmann som skapade uttrycket.

12. Du ska inte säga att du vill ”leda partiet”. Det är medlemmar och kongresser som leder partiet. Det var därför vi inte inrättade partiledare utan språkrör.

Efter pratet i telefon gick jag in och skrev ner listan. Jag smet undan badet. Men nu är det dags igen.

Hoppas på det bästa. Ungefär som när det gäller det nya språkröret. Må hon ha mod! Må hon inte tystna av Löfvens krav på ”lojalitet”. Må hon inte låta som alla de andra. Må hon våga ta upp allt det fantastiska som finns i den gröna ideologiska skattkistan! Det kommer att bli vinnande! Även om det kan bli kallt som i en fjärd i december i mötet med Löfven.

Legitima skäl att spela Blue Chistmas med Elvis.

Att så många får en Blue Christmas i år.