Radar · Inrikes

Lista: Här är gifterna som gömmer sig i julmyset

Julens traditioner är både många och härliga.

Lussebullar, hyacinter, nötter och mycket mer. Julen är förknippad med en lång rad traditioner som många av oss inte kan vara utan. Vad många inte vet är dock att vi får en hel del lömska gifter på köpet – de här till exempel.

Nötterna ja, här är det aflatoxin som spökar. Ämnet bildas av mögelsvampar och är inte helt ovanliga i nötter som blivit dåliga. Vissa nötter är mer utsatta än andra, till exempel pistaschmandel, paranötter och jordnötter, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Om man får i sig för mycket aflatoxin riskerar man att få leverskador. Enligt Livsmedelsverket har aflatoxin också kopplats ihop med levercancer men den risken bedömer man som ytterst liten. Det gäller för övrigt aflatoxin överlag – risken att bli akut sjuk är liten.

Men det finns ändå några försiktighetsåtgärder som man kan vidta: Ät inte missfärgade eller skrumpna nötter, eller nötter som luktar konstigt. Och smakar nöten illa – spotta ut.

Snapsen

I en del hushåll är det inte ovanligt att julmaten får slå följe med en liten julsnaps. Om det rent av är ett malörtsbrännvin som står på julbordet så kan man bära med sig att det faktiskt också följer med lite nervgift ner i strupen.

Nervgiftet heter tujon och förekommer även i absint. Skulle man få för sig att dricka tujon i koncentrerad form skulle man riskera att få kramper eller i värsta fall dö.

I spritdrycker är halterna däremot så låga att det inte föreligger någon hälsovådligt risk. Då är det betydligt farligare med spriten i sig, det vill säga etanolen, vilket Forskning & Framsteg poängterar i en artikel. Alltså, drick med måtta så du inte förstör både din egen och andras jul.

Lussebullarna

Ja, allt med saffran i. Detta känner ju många, säkert alla, till – saffran i överflöd är inte bra. Lite taskigt är det kanske att utmåla kryddan som ett gift, men faktum kvarstår – för mycket av det goda kan leda till trassel.

Enligt Giftinformationscentralen lider man risk att bli förgiftad om man äter så lite som ett halvt gram ren saffran, det vill säga en standardförpackning i butik.

Det som kan hända är att man får ont i magen, mår illa, kräks eller får diarré. Äter man mer än ett halv gram ren saffran kan symtomen bli ännu värre.

Ljuvligt gott, men måttfullhet är nyckeln
Ljuvligt gott, men måttfullhet är nyckeln. Annars kan det bli trassel i kistan. Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/TT

Hyacinterna

Finns det något julblomster som doftar härligare än hyacinten? Det är frågan. Men pass på, i löken finns det giftiga alkaloider som kan ställa till det.

Forskning & Framsteg uppmanar julfirare att framförallt hålla växten borta från husdjur och barn, så besparar man dem från kräkningar och diarré.

Hyacinten kan också utlösa astma -och allergisymtom hos doftöverkänsliga personer.

Misteln

Misteln är väl bara trevlig? Att påpassligt stå där under växten med någon man tycker om.

Svar nej! Misteln kan vara mycket lömsk – om man skulle få för sig att äta bären eller andra växtdelar.

Symtom som kan uppstå om man har mistel i magen, snarare än att stå under den, är magbesvär enligt Giftinformationscentralen. Det är alltså kräkningar och diarré man ställs inför, igen.

Avslutningsvis: Lärdomen är enkel – ät rätt saker (och måttligt), ät inte fel saker.

Om du misstänker att du har fått i dig något som riskerar att skada din hälsa, ring Giftinformation på 010-456 6700.

Om läget är akut, ring 112.