Radar · Inrikes

Julfirande är inte ett trängande familjeskäl

Köer uppstod på onsdagen vid passkontrollen på den svenska sidan om Öresund.

Undantaget i inreseförbudet från Danmark, för den som har trängande familjeskäl, inkluderar inte julfirande. Det meddelar gränspolisen i region Syd.

På onsdagen presenterade regeringen ändringar i inreseförbudet från Danmark i syfte att underlätta för personer boende på Bornholm. Dessutom undantogs danska, liksom brittiska, medborgare som har ”trängande familjeskäl”.

Men vad som ingår i trängande familjeskäl har väckt förvirring. Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) från Malmö berättar att flera oroliga familjer kontaktat honom med frågor om vad som gäller.

– Det handlar om personer som bor här i Sverige och är svenska medborgare men har barn som är folkbokförda i Danmark. De är osäkra på om barnen får komma hit för att fira jul, säger han.

Justitiedepartementet meddelar att det är upp till polisen att bedöma hur skrivningen ska tolkas. En bedömning som gränspolisen nu gjort tillsammans med Nationella operativa avdelningen, och som riskerar att bli en julbesvikelse för den som hoppades korsa sundet för att fira.

– Vår tolkning av det är att det handlar om hastigt uppkomna och akuta anledningar som begravning, svår sjukdom i familjen eller förlossning, palliativ vård. Men det ska vara riktigt extraordinära saker. Att fira jul är inte trängande familjeskäl enligt vår bedömning, säger Tommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV