Radar · Inrikes

Humlepälsbiet räddat från undergång

Humlepälsbiet har sedan 2014 omfattats av Naturvårdsverkets Åtgärdsprogram för hotade arter.

Det verkar som att humlepälsbiet kan pusta ut. Ett åtgärdsprogram för att rädda biet har varit framgångsrikt och det har ökat i antal, visar en ny rapport till Länsstyrelsen i Skåne.

Humlepälsbiet är ett litet humleliknande bi som bygger sina bon i lerjord, i husväggar av soltorkat tegel eller i lerfogar på stenmurar. De enda kända kvarvarande boplatserna i Sverige är i äldre hus i Skillinge och Brantevik. Det har länge varit utrotningshotat i Sverige men efter att ett program där Länsstyrelsen i Skåne samarbetat med byggnadsvårdshantverkare verkar populationerna har återhämtat sig. 

Det robusta humleliknande humlepälsbiet bygger helst bo där det finns lera som i gamla husväggar i Skillinge
Det robusta humleliknande humlepälsbiet bygger helst bo där det finns lera som i gamla husväggar i Skillinge. Foto: Björn Cederberg

 
I den senaste rapporten konstateras att antalet bobyggande honor under 2020 ökade till rekordnoteringen 476 individer, en ökning 30 procent på bara ett år. Dessutom har två helt nya populationer etablerats genom flytt av bebodda bihotell.

Flyttbara bihotell 

Det har gjort att arten i år har flyttats ner från den högsta hotkategorin till den näst högsta på den nationella rödlistan.

–  ­Den viktigaste framgångsfaktorn har varit att vi tillsammans med Österlens byggnadshantverk har lyckats utveckla ett bihotell med en väl avvägd blandning av lera och sand. Det har visat sig ha en avgörande betydelse för att humlepälsbiet ska etablera bogångar med yngelceller. Vår blandning har till och med visat sig mer attraktiv än flera av de befintliga murfogar i de hus där biet bott under lång tid, berättar Björn Cederberg som är en av Sveriges främsta experter på bin och humlor.

Med hjälp av byggnadsvårdshantverkare har detta mobila bihotell skapats med en speciell blandning på leran
Med hjälp av byggnadsvårdshantverkare har detta mobila bihotell skapats med en speciell blandning på leran. Nu hoppas Länsstyrelsen i Skåne att allmänheten skapar egna bihotell. Foto: Björn Cederberg

Han har  följt biets utveckling i 15 år och är författare till åtgärdsprogrammet för humlepälsbiet i Skåne.

Att man kan flytta bihotellen gör att de övervintrade ynglen kan föras till nya lämpliga platser och dessutom gjort det lättare att undvika inavel. 

Nu planeras försök att etablera humlepälsbiet fler platser i Skåne nästa vår. Länsstyrelsen uppmuntar allmänheten att bygga och sätta upp egna bihotell.