Radar · Miljö

Hälften vill ha ekologiskt till julmiddagen

Brysselkål perfekt för klimat och miljö! Både vegetariskt – och förhoppningsvis ekologiskt.

Arter utrotas och klimatet destabiliseras. Men miljömedvetandet ökar. I en ny undersökning från Naturskyddsföreningen, finner miljöorganisationen att mer än hälften av svenskarna tycker att julmaten bör vara ekologisk.

Det är Novus som gjort undersökningen som beställts av Naturskyddsföreningen. Frågorna har rört hur svenskarna väger in frågor om miljö och klimat i sin julhandel.

Undersökningen visar att mer än varannan svensk (51 procent) tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk. Däremot är det få som tycker att det är viktigt med vegetarisk mat, endast två av tio tycker att det är viktigt att handla vegetarisk julmat, enligt undersökningen.

– Naturens variationsrikedom, den biologiska mångfalden, är nära sammanlänkad med klimatet och helt grundläggande för en planet i balans. Att äta ekologisk mat bidrar i allra högsta grad till att rädda vår planet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett uttalande i samband med att resultatet från undersökningen släpptes.

Klimatet tar stryk

Men även vegetariskt mat är viktig – både för den biologiska mångfalden och klimatet. FN:s klimatpanel IPCC konstaterade så sent som 2019, att en övergång mot mer vegetarisk och vegansk kost är nödvändig för att minska den globala uppvärmningen. Och den globala köttkonsumtionen anses vara ett av de främsta hoten mot biologisk mångfald, enligt Världsnaturfonden WWF.

Men tillbaka till undersökningen. Novus frågade också om vår inställning till julklappar. Medvetenheten om hållbar konsumtion verkar ha ökat denna jul, skriver Naturskyddsföreningen.

När det gäller julklappsköp visar undersökningen att nästan hälften (47 procent) tycker att det är mycket eller ganska viktigt att julklapparna inte påverkar miljön eller klimatet negativt.

– Det ger hopp att så många ändå tänker på miljön och klimatet när de handlar julklappar. För att undvika en klimatkatastrof, rädda den biologiska mångfalden och avgifta samhället krävs en radikal omställning där förändrad konsumtion är avgörande, säger Karin Lexén.

"Snören åker i soppåsen"

Men det är lätt att vara efterklok. När läsaren nås av denna nyhet är ju julfirandet redan i full gång. Men Naturskyddsföreningen har ett tips för den som ändå vill göra ett sista gott. Ta hand om soporna på rätt sätt lyder uppmaningen.

”Inslagningspapper, julsnören och granen. Vad gäller här? Papper sorteras som pappersförpackningar. Snören åker i soppåsen och granen i grovsoporna eller på återvinningscentral,” skriver Naturskyddsföreningen.