Radar · Utrikes

Brexitavtal kan dröja ytterligare några timmar

Spänd väntan på förhandlingsresultat för det brittiska utträdet ur EU.

EU och Storbritannien väntas tillkännage ett handelsavtal på julaftonen, som ska mildra effekten av britternas utträde ur EU. Frågan om framtida fiskerättigheter förhandlas in i det sista.

Trots att man förhandlat hela året, satt parterna natten igenom för att försöka bena ut de sista detaljerna. Först kom signaler om ett stundande avgörande under förmiddagen.

Men nu står det klart att förhandlingarna fortsätter in på eftermiddagen.
Såväl källor inom EU som i den brittiska regeringen uppgav vid 13-tiden för nyhetsbyrån Reuters att det kan dröja ytterligare ett antal timmar innan brexituppgörelsen är klar. Det uppges vara frågan om framtida fiskerättigheter som gör att förhandlingarna drar ut på tiden.

Klyftan är smal men mycket djup, skriver AFP. Det handlar om hur mycket och hur snabbt EU-ländernas fiske i brittiska vatten ska minskas.
Europas börser reagerade under morgonen med stigande kurser på signalerna om att ett avtal var nära.

En uppgörelse i sista minuten ger visserligen ett bättre läge än en skilsmässa i blindo, men ställer ändå parterna mycket längre ifrån varandra än någon trodde när britterna för fyra år sedan röstade för utträde ur EU, skriver Reuters.

Längre avstånd

Storbritannien lämnade formellt EU den 1 januari i år men övergångsperioden har i stort sett inneburit att inget ändrats i praktiken för handel och resor.

Om de långa förhandlingarna nu leder till noll-tullar och oförändrade kvoter så har de säkrat det handelsutbyte som årligen varit värt omkring 1 000 miljarder dollar och bevarat fredsuppgörelsen om Nordirland.

Men det innebär ändå att Europas näst största ekonomi går ut ur EU:s gemensamma marknad och tullunion.

Det aktuella avtalet gäller varuhandel men inte finansiella tjänster – den sektor som gjort London till den enda finanshuvudstad i världen som kan tävla med New York. Den brittiska ekonomin är till 80 procent tjänstedriven.

Varuhandeln kommer att omgärdas av fler regler och byråkrati och därmed kosta mer. Allting från säkerhetsbestämmelser för livsmedel till branschspecifika certifieringar kommer att ändras.

Satte fisket i halsen

De svåra förhandlingarna över flera månader har självklart försvårats av coronapandemin, och dessutom störts av hetsiga utspel i både London och Paris.

Storbritanniens import från EU är enligt Reuters cirka 107 miljarder dollar mer värd än exporten dit. Man detaljdiskuterade under natten fiskefrågor – viktigt för den lilla brittiska fiskeflottan, men den sektorn utgör ändå bara 0,1 procent av Förenade kungadömets bnp.

BBC-journalisten Lura Kuenssberg twittrade på julaftons morgon att brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pratat i telefon fyra gånger dagen innan och att nattliga förhandlingar rörde specifika fiskarter.

”Jag hittar inte på detta”, förtydligar hon.