Radar · Integritet

Tioåring våldtogs och blev gravid – abortmotståndare vid sjukhuset

En abortmotståndare håller upp ett foster i plast under ett event skapat av katolska kyrkan i Brasilien.

En tioårig flicka i Brasilien som blivit gravid efter upprepade våldtäkter fick nyligen uppleva det hårda abortmotståndet i landet. Först nekade sjukhuset att utföra aborten. Sedan hängdes hennes namn ut offentligt av en abortmotståndare. Som resultat blockerade abortmotståndare sedan ingången till det sjukhus där aborten skulle genomföras.

Trots att abort under vissa omständigheter är lagligt i Brasilien är det inte enkelt att få tillgång till det. Problemet lyftes nyligen då en tioårig flicka i delstaten Espírito Santo upptäckte att hon var gravid, efter att ha blivit våldtagen under fyra års tid av sin morbror.

Flickan ville göra abort, vilket är lagligt i Brasilien under omständigheter som våldtäckt och risk för den gravidas liv. Men det första sjukhuset som kontaktades vägrade att genomföra aborten, skriver Human Rights Watch. Sjukhuset hänvisade till att de inte var auktoriserade.

Fallet fick först gå genom ett domstolsbeslut innan flickan kunde göra en lång resa till ett annat sjukhus för att få sin abort. Men strax efter domstolsbeslutet bröt en anti-abortaktivist mot lagen genom att publicera flickans namn och det sjukhus där aborten skulle genomföras. Det fick till följd att sjukhusets ingång under dagen för aborten blockerades av abortmotståndare, som även skrek och förolämpade sjukhuspersonalen.

Den tioåriga flickan fick forslas in till sjukhuset gömd i en minivan och hållandes i två gosedjur, beskriver Human Rights Watch.

Aborten genomfördes den 17 augusti och sjukhuspersonal har uppgett till media att flickan mår bra.

Men händelsen har väckt en debatt om de hårda abortlagarna i Brasilien. Human Rights Watch har tidigare lyft konsekvenserna av att inte ge tillräcklig tillgång till abort för de som har laglig rätt till det och skriver att en utdragen process eller nekan till abort för våldtäktsoffer kan betraktas som tortyr enligt internationell lag om mänskliga rättigheter.

I Brasilien var det bara 76 sjukhus som utförde abort under förra året – i ett land på 210 miljoner människor. Under coronapandemin har detta antal minskat till 42 stycken, skriver HRW.

De skriver vidare att rätten till abort inte enbart ska gälla för våldäktsoffer eller i fall där antingen den gravidas eller fostrets liv är i fara:

”Varje kvinna och flicka ska kunna utöva sina reproduktionsrättigheter, leva utan rädsla för våld eller diskriminering och upprätthålla sin hälsa, privatliv och värdighet. Brasiliens hårda abortbegränsningar och misslyckande med att säkerställa tillgång till det sätter miljoner av dem i riskzonen.”