Radar · Utrikes

Ryska läkare om Navalnyj: Ingen förgiftning

Alexander Murachovskij, chefsläkare vid sjukhuset i Omsk, under ett uttalande inför medier i fredags.

Läkare vid det ryska sjukhus där den allvarligt sjuke oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj först vårdades uppger att de inte funnit några spår av förgiftning.

De avfärdar också misstankar om att de pressats av myndigheter.

– Vi räddade hans liv genom stora ansträngningar och hårt arbete, säger Alexander Murachovskij, chefsläkare vid sjukhuset i den sibiriska staden Omsk, under en presskonferens på måndagen, enligt Reuters.

Uttalandet görs sedan Navalnyj i helgen flögs med ambulansflyg till Tyskland där han nu vårdas på universitetssjukhuset Charité i centrala Berlin, där hans tillstånd uppges vara stabilt.

Aleksej Navalnyj
Aleksej Navalnyj. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Det var i torsdags som Navalnyj plötsligt insjuknade på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva och planet tvingades landa i Omsk. Kort före avfärd hade han druckit en kopp te, vilken hans team tror var spetsad med någon form av gift.

"Hade varit lättare"

Den teorin avfärdas av läkarna i Omsk.

– Diagnosen förgiftad var den första som föreslogs, även av sjukvårdarna. Det var därför patienten lades in på toxikologiavdelningen. Om vi hade hittat någonting som kunde bekräfta förgiftning så hade allting varit mycket lättare för oss, säger biträdande sjukhuschef Anatolij Kalinitjenko enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Men vi har nu fått definitiva svar från två laboratorier med beskedet att de inte hittat några kemiska eller toxiska ämnen som de kan beskriva som gift.

Medan Navalnyj vårdades på sjukhuset i Omsk rapporteras civilklädda poliser ha synts till vid chefsläkarens kontor.

– Jag kan inte säga vilka det var. Jag kan inte säga att de gjorde något särskilt, kommenterar Murachovskij uppgifterna under presskonferensen, enligt Interfax.

"Inget ingripande"

Han förnekar att läkarna pressats av myndigheterna gällande vilken diagnos som skulle ställas.

– Det skedde inget ingripande vid behandlingen av patienten och det kan inte heller ske. Patienten hade en personlig läkare, samtliga beslut fattades genom samråd mellan kollegor där upp till tio läkare från olika avdelningar var inblandade, säger Murachovskij.

Läkarna i Omsk har lagt fram hypotesen att Navalnyjs tillstånd orsakats av en störning i matsmältningen och lågt blodsocker.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.
TT