Radar · Mänskliga rättigheter

Nigeria: Regeringen sviker bönder utsatta för massaker

Över 33 000 människor har flytt från sina jordbruksmarker och söker nu skydd i läger på grund av dödshot från beväpnade män.

Över tusen personer i norra delen av Nigeria har skjutits till döds sedan i januari i år. Landets regering sviker utsatta bönder i området, rapporterar Amnesty international.

Det är framför allt i de nordvästra och i de norra centrala delarna av Nigeria som bondesamhällen attackeras av beväpnade män.

Förutom dödsskjutningar drabbas många bönder här av kidnappningar mot lösensummor, misshandel, stölder och bränder. Det har pågått sedan 2016 men eskalerat, rapporterar Amnesty international.

Värst drabbade är byar i den södra delen av Kadunastaten, där beväpnade män dödade minst 366 personer i ett flertal attacker mellan januari och juli i år.

En utsatt bonde berättar för Amnesty international:

– Vår by har attackerats flera gånger. Inte en gång, inte två gånger, utan tio gånger. Att odla är till och med ett problem, banditerna har hindrat oss från att åka till våra gårdar.

Amnesty international har  intervjuat boende i landsbygdsområdena Kaduna, Katsina, Niger, Plateau, Sokoto, Taraba och Zamfara.

Säkerhetsstyrkor vänder om

Där vittnar människor om hur de lever i rädsla för attacker från beväpnade grupperingar.  Många av de intervjuade har beskrivit hur regeringens säkerhetsstyrkor ofta anländer timmar efter att attackerna är över, även när regeringsstyrkorna har fått information i förväg om överhängande attacker.

Under en attack i Unguwan Magaji, i Kaduna-staten, kom säkerhetsstyrkor till platsen men vände om när de såg hur välbeväpnade angriparna var. I samband med det dödades minst 17 personer.

Osai Ojigho, chef för Amnesty international Nigeria, säger:

– Förutom säkerhetsstyrkornas underlåtenhet att agera på larm eller reagera i tid för att rädda liv, har inga förövare ställts inför rätta och det gör att människor i  de här landsbygdssamhällena känner sig totalt utsatta.

Nigerias president, Muhammadu Buhari, hävdar att han upprepade gånger har givit säkerhetsstyrkor i uppdrag att stoppa förövarna, men situationen har inte förbättrats utan istället försämrats, enligt Amnesty international.

Humanitär katastrof

Attackerna ser ut att vara väl samordnade, enligt Amnesty international. Bybor vittnar om hur tungt beväpnade män ofta har stormat byar på motorcyklar. De skjuter sporadiskt mot människor, bränner upp hus, stjäl nötkreatur, förstör jordbruksprodukter och för bort bybor.

Det här har tvingat många bönder med familjer att fly från sina hem. I staten Katsina har nu minst 33 000 personer flytt från sina hem till läger där de söker skydd från våldet, andra har sökt sig till släktingar i stadsområden.

Tusentals bönder kunde inte odla under regnperioden 2020 på grund av rädsla för attacker och kidnappningar. Det har gjort att livsmedelsförsörjningen i aktuella områden har blivit lidande.

Majoriteten av befolkningen här är beroende av jordbruk för sin försörjning, men bönderna vågar inte åka till sina åkrar.

Amnesty internationals Osai Ojigho kommenterar:

– Det här pressar regionen till randen av en stor humanitär kris. De nigerianska myndigheternas misslyckande med att hindra våldet kostar människors liv och försörjning och utan omedelbar handling kan många fler liv gå förlorade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV