Radar · Nyheter

Känslokall Christchurch-terrorist möter offer

Den terroranklagade Brenton Tarrant vid domstolsförhandlingen under måndagen.

Han har erkänt terrordådet mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland i fjol. Under stort säkerhetspådrag har nu domstolsförhandlingen, som ska fastställa straffet för den australiske högerextremisten Brenton Tarrant, inletts.

– Jag ser bilderna och hör det konstant, ”rata-rata-rata”, ljudet av skotten, i mitt huvud, säger Abdiaziz Ali Jama, en 44-årig flykting från Somalia som blev vittne till hur hennes svåger Muse Awale sköts till döds i terrordådet i Christchurch i mars förra året.

Hon beskriver sina minnen från den ödesdigra dagen för den samlade rätten.

– Jag får flashbacks, jag ser döda kroppar överallt omkring mig. Blod överallt, säger hennes son Ashraf Ali.

Den anklagade 29-åringen visade inga känslor i rättssalen inför sina offer, eller när åklagaren redovisade fasansfulla detaljer om dådet, däribland att Tarrant hade velat skjuta fler personer än vad han lyckades göra.

Tarrant har suttit häktad sedan terrordådet i mars i fjol, då han stormade två moskéer och sköt ihjäl 51 personer. Han förnekade först att han var skyldig, men i mars gjorde 29-åringen plötsligt en helomvändning och erkände samtliga mord, samt 40 mordförsök och terrorbrott.

I en då raskt sammankallad domstolsförhandling bedömdes han vara skyldig till samtliga 92 åtalspunkter.

Eftersom han redan har dömts som skyldig syftar den fyra dagar långa förhandlingen som nu har inletts till att fastställa vilket straff Tarrant ska få.

Tarrant har tackat nej till att ha en advokat och representerar därmed sig själv under förhandlingarna.

Flera rättsexperter bedömer att han kan bli den första som döms till Nya Zeelands strängaste straff: livstid utan möjlighet till frisläppande, ett straff som aldrig tidigare har använts i landet.