Zoom

Jemen: ”Mardrömmen förvärras”

Redan innan coronapandemin var svälten utbredd i Jemen.

Under det över fem år långa kriget i Jemen har sjukhus och infrastruktur som förser befolkningen med livsviktigt vatten attackerats var tionde dag. Nu varnar FN för att över 360 000 barn kan dö av svält om de inte får rätt vård. Samtidigt fortsätter vapenexporten till flera länder som strider i Jemen.

För lokalbefolkningen i Jemen har situationen förvärrats ju längre kriget pågått. Den saudi-ledda koalitionen strider mot houthirebeller som backas upp av bland annat Iran. För lokalbefolkningen är svälten och fattigdomen utbredd och coronaviruset har gjort en redan svår situation ännu värre. FN varnade i juli i år om att 360 000 barn riskerar att dö av svält om de inte får rätt vård och om nödhjälpen inte utökas.

Men istället har FN tvingats dra ner på sitt stöd till landets norra delar i och med att pengar saknas. I juli uppskattade FN att 10 miljoner människor lever i akut brist på mat. Nedstängningarna på grund av coronaviruset gör den socioekonomiska situationen ännu svårare. Det har blivit svårare att både producera, sälja och köpa livsmedel.

Enligt en ny rapport från International Rescue Committee (IRC) sa de tillfrågade jemeniterna att deras inkomst blivit 30 procent lägre under pandemin. Samtidigt upplevde 68 procent att livsmedelspriserna stigit under samma period. I början av 2020 levde 25 procent av jemeniterna under akut matbrist. En siffra som förväntas stiga till 40 procent i slutet av året.

– Den mardröm som jemeniterna lever i fortsätter dagligen att förvärras. De kommande tre månaderna är avgörande för miljontals människors överlevnad. Liv kan sparas om finansieringen ökar och konflikten minskar, men åtgärder behövs nu. Det är svårt att föreställa sig en starkare uppmaning till det internationella samfundet än denna, säger Tamuna Sabadze, chef för IRC i Jemen.

I en ny rapport från Oxfam konstaterar organisationen att det under det över fem år långa kriget har förekommit luftattacker mot skolor, sjukhus, infrastruktur för vatten och andra samhällsviktiga funktioner. Det rör sig om över 200 attacker mot sjukhus och infrastruktur som säkrar tillgång på vatten.

Återupptar vapenexport

De många attackerna mot livsviktig infrastruktur har gjort landet illa förberett för coronaviruset, som slagit hårt mot Jemens befolkning. En av flera anledningar är de förhållanden som råder i landet – med svält och en befolkning som redan är hårt prövad. Bara hälften av landets sjukhus fungerade fullt ut när pandemin bröt ut. Samtidigt är konflikten fortsatt långt ifrån en lösning.

Storbritannien beslutade nyligen att de ska börja sälja vapen till Saudiarabien igen, efter ett drygt års stopp. Enligt Liz Truss, minister för internationell handel, är beslutet noga övervägt. Truss menar att Saudiarabien har för intention och förmåga att följa de internationella lagar och förordningar som krävs för att de ska kunna exportera till landet, rapporterar Defense News.

Oxfam, som granskat de många attackerna mot bland annat sjukhus, är kritiska till Storbritanniens beslut.

– Skadan består inte bara i när en bomb faller utan de veckor, månader och år som det tar att återuppbygga sjukhus och vattenbrunnar medan människor lider av skador och sjukdomar. Storbritanniens regering måste visa att den kan vara en global förebild och sluta godkänna vapenexport till Saudiarabien och andra medlemmar i koalitionen, som fortsätter spä på konflikten, säger Ruth Tanner på Oxfam.

Styrkor lojala med huthi-rebellerna i huvudstaden Sana'a
Styrkor lojala med huthi-rebellerna i huvudstaden Sana'a. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Om kriget i Jemen

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015. Upptakten till kriget började däremot tidigare, då den sittande presidenten Ali Abdullah Saleh tvingades avgå efter den arabiska våren. Abdrabbuh Mansour Hadi tog då över makten.

I det krig som nu rasar strider å ena sidan shiamuslimska huthi-rebeller och på den andra en saudiledd koalition som är trogen Jemens sunni-muslimska regering. När Hadi tillträdde som president tog huthi-rebellerna kontroll över delar av landet och senare under 2014 och 2015 övertog de kontrollen av huvudstaden Sanaa. Den saudi-ledda koalitionen har stridit i Jemen sedan i mars 2015, då kriget officiellt brukar sägas ha startat. Målet för den saudi-ledda koalitionen är att bekämpa huthi-rebellerna, som i sin tur får stöd av Saudiarabiens shiamuslimska rival Iran. Kriget i Jemen har till stor del utvecklats till ett krig mellan Saudiarabien och Iran.

President Hadi lever sedan kriget bröt ut i exil i Saudiarabien. Det finns även en fraktion som deltar i konflikten som vill se att Jemen delas upp och att södra Jemen blir självständigt, Southern Transitional Council (STC). STC har tidigare varit lojala med regeringsstyrkorna. Alla parter i konflikten får stöd från olika länder, vilket har förvandlat kriget i Jemen till ett proxykrig mellan olika regionala stormakter.

Flera europeiska länder, framförallt Frankrike och Storbritannien, exporterar vapen och annan krigsmateriel till länder som strider i Jemen. Bland annat Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Sverige levererade i våras radarsystemet Globaleye från Saab till Förenade arabemiraten.