Radar · Utrikes

Iran bekräftar sabotage vid brand i Natanz

Satellitbild tagen i den 3 juli som uppges visa den byggnad som dagen före eldhärjades vid kärnenergianläggningen i Natanz i Iran.

För första gången säger nu Teheran öppet att detonationen och branden i en kärnenergianläggning i Natanz i Iran i början av juli orsakades av en fientlig handling.

 – Explosionen vid kärnenergianläggning i Natanz var ett resultat av sabotageoperation, säger Behrouz Kamalvandi, den iranska atomenergiorganisationens talesperson, till den statliga tv-stationen al-Alam.

Händelsen den 2 juli i Natanz, 32 mil söder om huvudstaden Teheran, orsakade omfattande materiella skador som kan försena utvecklingen av centrifuger för urananrikning, uppgav iranska talespersoner då.

Flera iranska källor pekade redan då ut en cyberattack som sannolik orsak, men officiellt sades bara att orsaken hade fastslagits och skulle offentliggöras senare.

Nu fortsätter Behrouz Kamalvandi:

– Hur explosionen inträffade och med hjälp av vilka material kommer att offentliggöras av säkerhetstjänstemän i vederbörlig ordning.

Israel och flera västliga länder anklagar Iran för att försöka skaffa kärnvapen, och 2010 attackerades Natanz av datamasken Stuxnet – som allmänt anses ha utvecklats i USA och Israel.

Israeliska företrädare avböjer att kommentera söndagens uppgifter från Iran om sabotage.