Radar · Migration

Ett barn har spolats upp på en strand i Tunisien

En ung pojke har hittats död på en strand i Tunisien.

En ung pojke har hittats död på en strand i Tunisien. Han är en av många som hittats döda längs den nordafrikanska kusten de senaste veckorna. Men till skillnad från 2015 är reaktionerna idag betydligt svalare.

När den tre år gamla pojken Alan Kurdi spolades upp på en strand i turkiska Bodrum den andra september 2015 väckte bilden på hans döda kropp en enorm uppmärksamhet. Om en dryg vecka är det exakt fem år sedan Alan Kurdi hittades död. Tidningar världen över publicerade bilden och människor sa ”aldrig igen”.

Nu har en annan pojke drunknat, denna gång på en strand i den tunisiska staden Djerba. Han är långt ifrån det första barnet som spolats upp på en strand sedan Alan Kurdi.

På den bild som finns från stranden, fotad av Hamdi bin Mqar och publicerad av Aegean boat report, ligger pojken med benen isär, iklädd gröna shorts och halvt täckt av plast. Men hans öde kommer sannolikt inte bli en världsangelägenhet. Sedan 2015 har mycket förändrats. Den våg av sympati som Alan Kurdi väckte har sedan länge ebbat ut.

”Om en vecka är det fem år sedan Alan Kurdi hittades på en strand. Han var inte ensam, både hans mamma och bror hittades döda bredvid honom. Hela världen grät för Alan Kurdi och vi lovande ”aldrig igen”!”, skriver Aegean Boat Report, som var först med att rapportera om händelsen, på Facebook. 

Organisationen poängterar att istället för att förhindra att fler människor, vuxna som barn, ska gå samma öde till mötes som Alan Kurdi så har Europa byggt ett allt högre och mer svårgenomträngligt staket runt omkring sig.

De senaste veckorna har flera kroppar spolats upp på stränder i Libyen och Tunisien, något Syre tidigare rapporterat om. Långt ifrån alla som drunknar hamnar i statistiken och minst 800 människor befaras ha drunknat i vad som kallas för osynliga skeppsbrott.

I förra veckan drunknade minst 45 personer utanför Libyens kust, bland de 45 fanns minst fem barn. 37 människor överlevde skeppsbrottet, enligt BBC.

Både Malta, Italien och Libyen har sagt att deras hamnar på grund av coronapandemin inte kan räknas som säkra. I Libyen pågår även ett inbördeskrig. Att EU-länder inte tar emot flyktingar utan stänger sina hamnar bidrar till att osäkerheten till havs ökat ytterligare under pandemin.