Radar · Mänskliga rättigheter

Dömda får vårdnad av barn utan riskbedömning

Enligt Ekots granskning har våldsdömda föräldrar fått vårdnaden om eller umgängesrätt med barn utan en dokumenterad riskbedömning.

Föräldrar dömda för misshandel har i flera fall fått vårdnaden eller rätt till umgänge med sina barn utan en dokumenterad riskbedömning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är ju jätteallvarligt. Barns rättigheter kränks. Barn har ingen rättssäkerhet, säger rättssociolog Annika Rejmer, till Ekot.

Ekot har kollat på 144 vårdnadstvister från förra året och i 133 fall finns uppgifter som visar på en risk för att barn kan fara illa. Trots det saknas dokumenterade riskbedömningar i nästan tre fjärdedelar av domarna.

I många fall nämns inte ens uppgifter om exempelvis våld som har framkommit i socialtjänstens utredningar. I flera fall finns det till och med föräldrar som är dömda för våldsbrott inom familjen utan att det nämns.

När föräldrar utgör hotet

Organisationen Rädda Barnen känner igen bilden från barn som söker hjälp hos dem.

– Vi möter ofta barn som på ett eller annat sätt lever i en vardag där det förekommer våld och övergrepp och inte sällan är hotet föräldrar, säger Erik Ulners, socionom vid Rädda Barnen, till TT.

– Kanske man under en tid blir skyddad från föräldern men sedan mot sin vilja inte bara behöver träffa, utan också bo med sin förälder igen.

"Det ska redovisas"

Domstolarna kan ha tagit hänsyn till risker utan att ha dokumenterat det, säger Mats Sjösten, lagman i Varbergs tingsrätt och expert på vårdnadstvister. Men vid uppenbara risker borde bedömningen stå med i vårdnadsdomarna.

– Då är det självklart att det ska redovisas. Domstolen ska ju alltid göra en riskbedömning, säger han till radion.

Rädda Barnen anser att barnens bästa måste få högre prioritet i Sverige för att barnets behov inte ska hamna i skymundan.

– I synnerhet i de här fallen, när det är en vårdnadstvist, blir fokuset inte bara på uppväxtmiljön utan på föräldrarnas rätt till sina barn tyvärr. Där behöver vi hitta olika sätt att jobba för barnens bästa, både i lagstiftning och hur samhället arbetar med de här ärendena, säger Ulners.

Uppdaterad  kl 11.26: Med ny rubrik och kommentar från Rädda Barnen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV