Radar · Politik

Partier och fack laddar för digitalt första majfirande

Några fysiska första majtåg blir det inte i år, men  i ett pressmeddelande basunerar Vänsterpartiet  att firandet kan blir det största i historien.

Ringlande tåg och messingsorkestrar uteblir, men tal och fanor utlovas. Årets första majfiranden flyttar till nätet och arrangörerna gör sitt bästa för att se fördelarna. ”Det är mer tillgängligt än fysiska möten, alla kan vara med på samma villkor”, säger Feministiskt initiativs Karin Tennemar.

Coronapandemin förhindrar fysiska första majdemonstrationer. Men dagen är för viktig för att firandet helt ska ställas in, är de arrangerande partierna och fackliga organisationerna överens om.

– Vi vill att människor ska känna att man är en del av något större i en tid när många sitter ensamma, säger Feministiskt initiativs Karin Tennemar.

Erik Bonk, generalsekreterare för SAC Syndikalisterna, är inne på samma linje.

– Första maj är dagen då vi slår oss för bröstet för att vi kämpar för våra rättigheter alla andra dagar, säger Erik Bonk, generalsekreterare för SAC Syndikalisterna.

Normalt sett är första maj en dag som går på rutin, konstaterar han.

– Vi gör alltid samma sak på samma plats och samma tid. För första gången tvingas vi tänka nytt.

SAC spelar i förväg in film med tal i sociala medier och uppmanar sina medlemmar att hänga ut fanor och banderoller och att lägga upp egna tal i organisationens kanaler.

Partierna satsar på livesända tal och uppträdanden. Statsminster Stefan Lövfen och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson talar via Facebook. Likaså gör vänsterledaren Jonas Sjöstedt som får draghjälp av bland andra komikern Tiffany Kronlöf och skådespelaren Ann Petrén. Feminstiskt intiativ kallar sitt firande för ett ”digitalt demonstrationståg” där alla som vill kan ansluta sig till ett Zoommöte med bland annat tal och poesi.

Initiativet ”häng rött”, fristående från partier och organisationer, har fått spridning på sociala medier. Där uppmanas människor att hänga ut röda tyg från fönster och balkonger.

Kallt och grått, visar väderprognosen för första maj. Den här gången kanske just det väder som firarna hoppas på.