Radar · Nyheter

MSB: Torka och social distans ökar skogsbrandsrisken

De svåra skogsbränderna sommaren 2018 ledde till en intensiv debatt om brandberedskapen.

Risken för skogsbränder är hög i stora delar av landet. Nu sätter MSB in fler helikoptrar för att vara redo att hjälpa till med släckning.

Det är torrt i markerna på många håll just nu. I hela Götaland och stora delar av Svealand varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nu för stor risk för skogsbränder. I norra Götaland, Svealand och längs med södra Norrlandskusten varnar myndigheten för stor risk för gräsbränder.

För att kunna bistå räddningstjänsten vid stora bränder sätter MSB nu två helikoptrar i beredskap i Jönköping. Sedan tidigare finns två helikoptrar stationerade i Västerås.

MSB vädjar till allmänheten att vara försiktiga vid exempelvis grillning och använda säkra platser där det exempelvis är grusunderlag. Myndigheten noterar att det är fler än vanligt som rör sig i naturen till följd av uppmaningarna om social distansiering för att motverka smittspridning.

– Det är picknickar och korvgrillningar lite överallt. Samtidigt är samhället hårt ansträngt av coronapandemin. Så även om vi naturligtvis har beredskap så önskar vi inte fler stora händelser, sa Svante Werger, strategisk rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på tisdagens pressträff om coronaläget.

På vissa platser i landet råder eldningsförbud, vilket kommuner och länsstyrelser kan besluta om.

Under den rekordvarma sommaren 2018 utfördes 7000 räddningsinsatser till följd av bränder i skog och mark. Hälsningland, Jämtland och Dalarna hörde till de värst drabbade delarna av landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV