Radar · Nyheter

Känd kraschöverlevare bygger billig respirator

Hjärtläkaren Roberto Canessa i samspråk med robotingenjörer och läkare inför testandet av deras nyutvecklade respiratormodell.

Mindre länder är chanslösa på världsmarknaden i huggsexan om respiratorer. I Uruguay hoppas många på egen utveckling av en billigare variant – ett projekt som leds av en av överlevarna från miraklet i Anderna.

Det har gjorts flera filmer om olyckan i Anderna 1972, då ett flygplan med 45 personer ombord störtade i de snöklädda bergen i gränslandet mellan Argentina och Chile. Efter 72 dagar kunde 16 överlevare räddas tack vare att några av dem gav sig av på en lång och svår vandring och till slut hittade fram till bebodda trakter.

"Får inte hända mig igen"

–När jag såg att människor runt om i världen dör av att inte få luft, påminde det mig om bergen, när jag såg mina vänner som inte längre kunde andas, och då tänkte jag: ”Nej, det här får inte hända mig igen”, säger uruguayanen Roberto Canessa.

Den nu 67-årige hjärtläkaren har tagit initiativ till att ta fram en respirator till ett överkomligt pris i väntan på att antalet intensivvårdspatienter ökar i takt med en tilltagande virusspridning i Uruguay.

Medan ekonomiska stormakter som USA och Kina haft råd att producera eller köpa in tillräckligt med respiratorer har länder som Uruguay det betydligt svårare på världsmarknaden, konstaterar Canessa.

Hans kändisskap efter det så kallade miraklet i Anderna har bidragit till att mobilisera stöd för initiativet. Omkring 80 frivilliga, främst ingenjörer, filar just nu på fyra olika respiratormodeller. En första variant håller på att testas.

Behöver övertygas

Planen är att kunna producera respiratorer till en kostnad av motsvarande omkring 12 000 kronor, jämfört med respiratorer producerade av etablerade företag som kan kosta runt 200 000 kronor.

Canessa medger att regeringen kanske kommer att tveka inför att satsa på ”hemmagjorda” respiratorer. Men han tror att krisen kräver nytänkande.

–Min plikt som medborgare är att säga: Jag har denna att erbjuda, om den är användbar, om den behövs, så använd den.

Än så länge har Uruguay tiden på sin sida. Hittills har enbart omkring 550 fall av viruset upptäckts i landet och 12 personer dött.