Radar · Miljö

Forskare chockade över minskat antal insekter

En ny studie  sätter fokus på omfattningen av hotet mot insekter.

Antalet insekter har minskat med 25 procent i Europa de senaste 30 åren. Det visar en ny forskningsstudie som har undersökt data från ett stort antal tidigare undersökningar.

Insekter pollinerar växter, är mat för andra varelser och återvinner naturens avfall. De är med andra ord nödvändiga för de ekosystem som inte minst mänskligheten är beroende av.

Den här studien är den mest omfattande hittills när det gäller att kartlägga och se trender angående mängden insekter, uppger tidningarna Science Magazine och The Guardian. 

166 långsiktiga undersökningar på över 1 676 platser i Europa, ligger till till grund för den här undersökningen.

Det är forskare från bland annat German Centre for Integrative Biodiversity Research, ett tyskt forskningscentrum för integrativ biologisk mångfald, som tillsammans med ett antal andra forskningsinstitutioner i andra länder, ligger bakom studien.

Tidigare undersökningar har visat att läget är allvarligt på olika håll men med den här studien går det att få en samlad bild av situationen och hur den har utvecklats över tid.

Forskningsledaren Roel van Klink från German Centre for Integrative Biodiversity Research, kommenterar den 25 procentiga minskningen av insekter under de senaste tre decennierna:

– Det är en fjärdedel mindre än när jag var liten. En sak som människor alltid ska komma ihåg är att vi verkligen är beroende av insekter för vår mat.

Han fortsätter:

– Det verkar bli värre i Europa , det är slående och chockerande. Men varför det är så, det vet vi inte.

Roel van Klink berättar att det ännu så länge saknas forskning om insekter i Asien och Afrika och i till exempel Amazonas i Sydamerika.  Frågan är då hur utvecklingen i Europa står sig i jämförelse med de här andra delarna av världen.

Den här forskningen visar att till exempel utvidgningen av städer hotar insekter. När insekternas naturliga miljöer hotas och förstörs, när de blir utsatta för bekämpningsmedel och ljusföroreningar i form av till exempel stadsbelysning, minskar antalet.

Hur påverkar klimatkrisen insekter? Effekterna av den framgick inte tydligt i just den här studien, enligt van Klink. Men förändringar i värme och regn kan skada vissa arter medan andra ökar av det.

Däremot lyfter han fram en annan studie som visar att stigande koldioxidnivåer minskar näringsämnen i växter och det har avsevärt minskat mängden gräshoppor på prärien i Kansas, USA.

– Det är helt chockerande, för det kan hända över hela världen, kommenterar Roel van Klink i en intervju med The Guardian.

Men det finns en art som faktiskt har ökat med 11 procent de tre senaste decennierna – sötvatteninsekter.

När förorenade floder och sjöar har renats, har sötvattensinsekter kunnat öka i antal. Men det här är en grupp som bara representerar 10 procent av alla insektsarter och pollinerar inte några grödor.

– Vi har definitivt en stor anledning till oro men jag tror inte att det är för sent. Ökningen av sötvattensarter gör att vi åtminstone kan hoppas att om vi får till rätt sorts lagstiftning så kan vi vända de här trenderna, säger Roel van Klink i The Guardians intervju.