Radar · Miljö

Energijättar vill investera i fossilfri omstart av ekonomin

Chefer för flera storbolag föreslår storsatsning på fossilfri omstart för Sverige.

500 miljarder kronor kan ge en snabb, fossilfri omstart av ekonomin, skriver representanter för flera storbolag inom energisektorn i DN Debatt.

”Sverige har unika möjligheter till en fossilfri omstart av ekonomin då näringslivet redan tagit fram 21 färdplaner för fossilfri konkurrenskraft. Därför kan investeringar för att få fart på hjulen göras på kort tid och bidra till att dämpa nedstängningens effekter på samhällsekonomi”, skriver representanter för bland andra ABB, Scania, SSAB, Vattenfall och Fossilfritt Sverige i en debattartikel i DN.

Skribenterna menar att vi nu står inför en möjlighet att lösa två kriser samtidigt, att stoppa smittspridningen av Corona-viruset samt att lägga en grund för ett fossilfritt Sverige, på ett sätt som även är hållbart för den framtida ekonomin.

”Regeringen har redan presenterat flera stödprogram och fler kommer sannolikt att behövas för att rädda företag från konkurser. För att få fart på ekonomin i sin helhet behövs även stora investeringspaket för att stimulera en hållbar ekonomi.”

Trots att det skulle krävas en stor investering, så är det nu vi bestämmer oss för hur vi ska forma vår framtid, menar skribenterna som hänvisar till att stora medel kommer att behövas i olika stödpaket för företagen.

”Det handlar om stora pengar, men den här typen av satsningar har genomförts förr. Både i samband med oljekrisen på 1970-talet och efter finanskrisen 2008 gjorde staten investeringar på runt 500 miljarder kronor. Sannolikt ligger dagens behov i samma storleksordning.”

I Sverige har näringslivets branscher redan tagit fram 21 färdplaner för fossilfri konkurrenskraft, vilket är ett stort steg på vägen, menar skribenterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV