Radar · Utrikes

Wallraffade inom franska polisen – vittnade om våld, rasism och ohälsa

Inom den franska poliskåren  finns både rasism, övervåld och en alltmer utbredd mental ohälsa, enligt Gendrot.

Efter bara tre månaders utbildning kan man jobba som polisassistent och bära vapen i Frankrike. Det gjorde frilansjournalisten Valentin Gendrot, som wallraffade som polis under sex månader. Det han hittade var våld, rasism, en kultur där man inte tjallar på kollegor – och en hög andel självmord.

– I mitt kommissariat kom det rasistiska, homofoba och macho-kommentarer varje dag. De kom från vissa kollegor och tolererades eller ignorerades av andra, säger Valentin Gendrot till The Guardian.

Han har precis kommit ut med en bok där han ingående beskriver livet på den polisstation i Paris som han befann sig på under sex månader efter att ha gått en tre månaders utbildning till polisassistent. Redan från början blev han vittne till våld och förolämpande mot ungdomar på nästan daglig basis och en kultur där man håller tyst om de övergrepp kollegorna begått.

– Jag hade bara jobbat två veckor på polisstationen när jag blev vittne till polisbrott. Jag blev extremt chockad och känner med den migrant som blev slagen för ingenting, säger han till BBC.

Pressades att vittna falskt

Det som förvånar honom, skriver han i boken ”är till vilken grad de känner sig orörliga, som om det inte finns någon överordnad, ingen övervakning av hierarkin, som om en polis kan välja – enligt sin fria vilja eller hur han känner just i det ögonblicket – att vara våldsam eller inte”, rapporterar The Guardian.

Han berättar hur han själv blev pressad att vittna falskt i en intern utredning, då en av de misshandlade ungdomarna lämnat in ett klagomål till polisen. För att inte röja sin identitet kände han sig tvingad att göra det.

Men Valentin Gendrot lyfter också upp tuffa arbetsvillkor och en miljö som tär på den psykiska hälsan hos många poliser. Förra året begick 59 poliser självmord. Låg lön, mycket pappersarbete, slitna arbetsmiljöer och en alltmer fientligt inställd allmänhet bidrar alla till detta.

– Det finns inget erkännande av polisen, faktiskt känner de sig övergivna, säger han till BBC.